Yavru Köpek Eğitimi
Yavru Köpek Eğitimi
Türkiye’nin İlk Köpek Eğitim Üretim Bakım Merkezi
Köpek Eğitimleri
Köpekler Nasıl Eğitilir
Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır
Yavru Köpek Eğitimi
Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi
Köpek Tuvalet Eğitimi
Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir
Köpek İtaat Eğitimleri
Köpek Davranış Eğitimi
Köpek Sosyalleşme Eğitimi
Greendog Köpek Eğitimleri
Uzman, yerli ve yabancı eğitmenler tarafından ileri derece itaat, saldırı – koruma (alan, eşya / obje, araç ve şahıs koruma – bodyguard ve silah eğitimi), arama köpeği eğitimi, şov aktör köpeği eğitimi, işitme ve konuşma engelliler için özel köpek eğitimi, engelli köpeği eğitimi, davranış eğitimi, sosyalleşme eğitimi, köpek eğitmeni eğitimi, psikoterapi ve rehabilitasyon hizmetleri.
Yavru Köpek Eğitimi
Yavru bir köpeğin eğitimi doğduğu günden itibaren önce annesinin ve kardeşlerinin yanında köpek hiyerarşisini, beslenme ve savunma sanatını öğrenerek başlar. Peşi sıra yanında yaşayacağı yeni ailesinin yanına gitmeden onu yetiştirip sosyalleştirecek sahibinin eğitimi ile başlar ki oluşturulacak ortak dil sayesinde olası yaşanacak problemler hakkında bilinçli olunup ona göre önlemi alınsın.
Böylece eve gelen türüne özgü hiyerarşisi, beden dili, düşünce yapısı farklı olan bu canlı ilk günden itibaren bilinçli bir şekilde negatif alışkanlıklar ve düşünceler edinmeden sağlıklı ve sosyal bir yapıda sahibi ile uyum içerisinde pozitif olarak hayata atılsın.
Hiç bir köpek ne kendini insan zanneder ne de insanları köpek zanneder. O farklı canlılar olduğumuzun, bizim farkında olmadığımız kadar farkındadır..
Biz insan olarak, köpeklerin beklentilerimize hitap etmesini beklerken acaba biz köpeklerin beklentilerini, hiyerarşik yapısını, beden dilini, temel içgüdülerini bilmeden, öğrenmeden onlardan bunu istemeye ne kadar hakkımız vardır?
Biz en zeki canlı türü insan olduğumuzu iddia ederken, bu canlıları anlamadan onların bizi anlamasını nasıl bekleriz!
Aldığınız köpeğin size hitap eden bir ırk köpek olması yeterli değildir! Aynı şekilde sizin de onun ırksal beklentilerine hitap etmeniz gerekir ki bu beraberlik sonuna kadar sorunsuz bir şekilde devam edebilsin.
Köpekler ırk meziyetlerine göre tercih edilerek aynı zamanda mutlaka eğitimi ve yetiştirilmesi gerekliliği de düşünülerek alınmalıdırlar.
Köpek Nasıl Eğitilir
Doğada yaşayan hiç bir canlı döverek eğitilemez.
Eğitimi ve Öğretimi verilmek istenen canlı ile ortak bir dil kurularak onun algılayabileceği şekilde beklentilerimizi anlamasını ve bizimle uyum içerisinde yaşamasını sağlayabiliriz.
Köpek eğitimi köpeğin karakterine, ırkına, yaşına doğru orantılı olarak dünyaca kabul edilen Alman ekolü ve son yıllarda bazı kişiler tarafından çok farklı bir eğitimmiş gibi gösterilen, aslında aç veya açlık görmüş biçare köpekleri, açlık ve rüşvete dayalı bir sistemle kısmen eğiten, pozitif köpek eğitimi olarak adlandırılan şekilde verilmektedir. Pozitif adı altında verilen eğitim sadece yavru ve insan dostu köpeklere verilebilen kısmi bir eğitimdir. Alman ekolü bekçi, koruma, ordu, polis tarzı görev köpeklerine yetişkinlik döneminde de verilen bir eğitimdir. Dolayısıyla Alman ekolü yavru ve insan dostu köpekte, açlık ve abur cubur rüşveti kısmı hariç, okşama ve melodik sesle ödüllendirme yöntemiyle pozitif eğitimi kapsar fakat özellikle pozitif eğitim olarak adlandırılan eğitim kısıtlı eğitimleri ve köpekleri kapsar.
Bütün köpekler sahibine benzer, dolayısı ile davranış bozukluğu olan köpeklerde tedaviye sahibinden başlamak gerekir.
Sahibi tarafından bilinçli veya bilinçsiz şekilde köpekte oluşturulmuş negatif davranış özelliklerinin düzeltilebilmesi için sahibinin hatalı davranışları tespit edilerek, köpek psikolojisine yansımalarının iz düşümleri hakkında bilgilendirilerek, yapıp yapmamaları gerekenler konusunda bilinçlendirilmesi gerekir.
Köpekteki davranış bozuklukları tedavisinde en büyük görev sahibine düşer, köpek ile en fazla vakit geçirecek ve köpeğin model olarak alacağı kişi doğal olarak sahibidir, dolayısı ile eğitilmesi gereken kişi sahibidir.
Çocukluğunda evde veya okulda dayak ve kaba kuvvet ile eğitilmeye çalışılmış ergenin, köpeğini de bu şekilde eğitmeye çalışması kaçınılmazdır.
Yine bu şekilde, kendini köpek eğitmeni olarak lanse eden kişilerin de köpekte uygulayacağı teknik ve baskı ile birlikte köpekte oluşacak davranış ve kişilik bozukluklarının oluşması kaçınılmazdır.
Köpeğin kişiliği sahibinin kişilik yapısına göre şekilleneceği için ve hayvan olarak bunları aşırı uçlarda yaşayacağı için büyük problemlere yol açabilecektir.
Köpek maruz kaldığı hatalı veya tutarsız davranış şekillerine göre genetik kodlamasının da alacağı rol ile birlikte, buna göre aşırı korkak veya aşırı saldırgan bir kişilik yapısına bürünmesi ve tutarsız davranışlar sergilemesi kaçınılmazdır.
Yavru Köpeğin Eğitimi – Sosyalleşme
Ailenize yeni katılan birey için önce sizi kutlamak isteriz. şu andan itibaren ona aile düzenini öğretmeye başlamalısınız.Yavrular o kadar meraklı, hareketli zekidir ki, köpeğinizi eve getirdiğiniz andan itibaren eğitimine başlamanız gerekir. İsteseniz de istemeseniz de! Etrafı kirletmesi, eşyaları dişlemesi her yerde dolaşması, havlaması ve her hareketi denetim gerektirir. Onu bütün bunların nerede ve ne zaman uygun olduğu ve olmadığı konusunda sürekli uyarmamız gerekir. Sekiz haftalıktan itibaren yavrunun eğitimine başlamalısınız. Aşılarının tamamlanması ve sağlık muayenesinden sonra, iş terbiyeye gelir. Bu bölümde yavru köpeklerin eğitimine eğileceğiz, buradaki bilgiler köpeğinizin ileri yaşlardaki eğitiminde de yardımcı olacak.
Sosyalleşme
Ailenize yeni katılan birey için önce sizi kutlamak isteriz. şu andan itibaren ona aile düzenini öğretmeye başlamalısınız. Bunu kendinizden çok, onun için yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Yavruyken sosyalleştirilmemiş bir köpek çevreye uyum sağlayamaz, dolayısıyla kendi de mutsuz olur. Böyle bir köpekle yaşam zordur. Oysa küçük yaşta sosyalleşebilen bir köpek, ortamına uyum sağlar ve daha çabuk eğitilir. Dahası, yanlışlıkla yapılan şeylere karşı hoşgörülüdür. Eve gelen bir konuğun köpeği rahatsız edecek oyunlar yapması ya da kuyruğunu ezen bir şoförün onu sevip öpüp özür dilemesi, sosyalleşmiş bir köpeği yumuşatabilir.
Bu eğitim, önce köpeğinizin rahatça dolaşıp keşfetme içgüdüsünü tatmin edebileceği bir özel mekanı olmasıyla başlar. Burası daha öncede bahsettiğimiz gibi sınırlı bir alan olmalıdır. Köpeğin diğer hayvanlara, insanlara, bulunduğu yere ve etraftaki insanlara alıştırılması gerekir. Tehlikelere karşı onu korumak için köpeğinize tasma takmanız şarttır.
Köpeğinizin mümkün olduğunca değişik insanlarla karşılaşması gerekir. Her türlü insanla karşılaşması için onu bol bol dışarı çıkarın, parklara, çarşıya götürün. Arada sırada güvenebileceğiniz bir dostunuzla köpeğinizi bir saatlik sürelerle yalnız bırakın. Bu şekilde, sizin yokluğunuzda da kendine güven duyabilmesini sağlarsınız. Köpeğinizden ayrılırken asla veda etmeyin, çünkü sizi kaybetme endişesine kapılabilir. Olayı mümkün olduğunca olağan bir şekilde göstermeye çalışın, geri geldiğinizi görünce bu duruma alışacaktır.
Bir köpeğin, insanların kullandığı araçları da tanıması gerekir: Bisiklet, çim biçme makinesi, çöp arabaları gibi. Ayrıca asansör, merdiven ve ses çıkaran elektrikli ev aletlerini de tanımalıdır. Düz, çakıllı, kumlu yollarda ve evde parke, muşamba gibi yüzeylerde yürümeye alışmalıdır. Ona öğrettiğiniz komutları sadece evdeki ortam içinde algılamaması için bütün bu farklı ortamları tanımalıdır. Böylece köpeğinizle sokağa çıktığınızda siz de, köpeğiniz de, çevredekiler de rahat eder. Tatiller ve seyahatler sorun olmaz. İmkanınız varsa onu tasmayla sahilde dolaştırarak suya da alıştırın. Rahatladığını hissedince tasmayla suya girmesine ve biraz olsun yüzmesine izin verin. Ama köpeği birdenbire suya atmayın!
Kedi, tavuk, at, kuş, kertenkele gibi hayvanları tanımasına fırsat verin. Köpekler tanımadıkları bir şeyle karşılaşınca huzursuzlanır, hatta saldırganlaşabilir. Hem kendi köpeğiniz hem de diğer hayvanların güvencesi için tasma kayışını bırakmadan gerektikçe gevşetip çekerek tepkilerini komutlarla kontrol edin.
Bu ilk sosyalleşme aşamasında onu ürkeceği ortamlara sokmayın. örneğin ilk günden hayvanı buz gibi bir suya sokmayın. Köpeğin çevresini tanırken göstereceği üç tepki vardır: Koklama, havlama ve sırtındaki tüylerin dikilmesi. Bu tepkilerden hangisini gösterirse göstersin, siz hiçbir şey yapmadan bekleyin. O sırada düşünüp tartıyordur, dikkatini dağıtmamalısınız. övgü ya da yergi, onun çevresini keşfetmesini etkileyecektir; bu yüzden kendi haline bırakın. Böylece köpeğiniz hem keyfine göre etrafı keşfetmekten keyiflenir hem de bazı ters durumlarda nasıl davranacağını öğrenip kendi kendini eğitmeye başlar. Eğer güvensiz ve korkak davranıyorsa onu rahatlatmaya çalışmayın. Bu duyduğu korku ve güvensizliğini daha çok arttırır. O anda ürktüğü şeyden kaçmaması için tasmasını sıkın. Korkusunu yenemediği durumlarda önüne bir iki parça ödül maması atın. Bir iki lokma aldıktan sonra rahatlayacaktır çünkü yiyecek her zaman köpeklerin en sevdikleri şeydir ve bu zor durumu kafasında yemekle özdeşleştirmesi ona teselli olur. Köpeğinizin arabaya binmeye alışması, veterinere giderken huysuzlanmaması ve tüyleri kırpılıp taranırken kuaförde uslu oturması için de eğitilmesi gerekir.
KÖPEK EĞİTİMİNDE HASSAS NOKTALAR
1- Moraliniz bozuk veya keyfiniz yoksa köpekle çalışmayın. Köpek eğitimi her iki taraf içinde eğlenceli olmalıdır.
2- Köpeğinizi doğru iyi bir şey yaptığı zaman ödüllendirin.
3- Anında ödüllendirin ki neden ödüllendirildiği anlasın.
4- Eğitim aynı zamanda her ikiniz içinde spordur ve dolu mideyle yemek üstüne olmaz.
5- Eğitimin peşine onunla oynayın ki her seferinde eğitimi zevkle beklesin.
6- Eğitim çalışmalarını onun en başarılı olduğu noktada bırakın ki onun için mutlu ve başarılı bir şekilde bitmiş olsun.
7- Son sözü her zaman sürünün lideri söyler, tutarlı istikrarlı olun, disiplini elden bırakmayın.
8- Gerektiğinde onu sevecen sesinizle motive etmeyi unutmayın.
9- Sabırlı olun, anlaması pekiştirmesi için ne kadar süre gerekiyorsa o kadar süre vermek zorundasınız sabırsız bir kişiyseniz bu işe hiç soyunmayın.
10- Yanınızda bulunmaktan keyif aldığı kişi olun…
YAVRU KÖPEKLERİN DAVRANIŞLARI
• Eğitimi için yavru köpeğinizin davranışlarını anlamak
• Yavru köpeğinizle iletişim kurmak
• Yavru köpeğinizin güvenliği için davranış eğitimi
• Yavru köpeğiniz kaybolursa
• Ev eğitimi
• Kemirme
• Ağlama ve mızmızlanma
• Oyun oynama
• Sosyalleşme
TEMEL EĞİTİM
• Davranış eğitimi
• Eğitim ipuçları
• İtaat eğitimi
• Eğitim dönemi
• Özel komutlar
Hiç şüphe yoktur ki, yavru köpek edinmek çok büyük bir sorumluluktur. Ancak, insanlık tarafından bilinen en tatmin edici dostluklardan biridir. Hatırlanması gereken en önemli nokta yavru köpeğinizin güvenli bir ev ortamına, uygun beslenmeye, düzenli veteriner hekimi bakımına, ilgi ve sevgiye ihtiyacı olduğudur.
Sizi kurmuş olduğunuz bu yeni dostluk için tebrik ediyoruz…
EVİNE HOŞ GELDİN YAVRU KÖPEK
Tebrikler!
Artık yeni bir yavru köpeğiniz var! Hayatınızı bu yeni arkadaşınızla paylaşmayı seçerek oldukça önemli bir karar vermiş bulunuyorsunuz. Minik yavrunuzun sağlıklı, neşeli ve vefalı bir dost olmasını istiyorsanız, ona sadece sevgi ve ilginizi göstermeniz, eğitim vermeniz, doğru bir şekilde beslenmesini sağlamanız ve gerekli veteriner hekimi bakımını yaptırmanız yeterli.
YAVRU KÖPEĞİNİZİ EVE GETİRMEDEN ÖNCE
VETERİNER HEKİMİ SEÇİMİ
Yavru köpeğiniz eve gelmeden önce veya geldikten sonra, aşılarının ve ilk kontrolünün yapılması için mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekimi seçmeniz büyük önem taşımaktadır. Bildiğiniz bir veteriner hekimi yoksa size bu yavru köpeği satan ya da veren kişiden, komşunuzdan, hayvan hakları derneğinden güvenilir bir veteriner hekimi tavsiyesi isteyebilirsiniz.
Veteriner hekimi seçerken nelere dikkat etmelisiniz:
• Acil durumlar olabileceğini düşünerek, evinize yakın bir veteriner hekimi seçin.
• Veteriner hekimi ile görüşün ve temizlik için neler yapıldığını kontrol edin.
• Hafta sonunda ya da akşamları olabilecek acil durumlar için, en yakın evcil hayvan kliniğinin yerini belirleyin. Yeri gidip görün. Böylece acil bir durum için ihtiyacınız olmadan önce nerede bulunduğunu öğrenmiş olursunuz.
• Veteriner hekimi ve kliniğin adres ve telefon numaralarını elinizin altında bulun durun.
NELERE İHTİYACINIZ OLACAK?
Minik yavru köpeğiniz evinize geldiğinde, onun için elinizin altında bulunması gereken birkaç şey vardır.
KULÜBE
Yavru köpeğiniz için almanız en önemli şeylerden biri, kendi evi olarak benimseyeceği bir kulübedir. Yavru köpeğinizi kulübede uyumaya ve kalmaya alıştırarak kendini rahat ve güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Kulübe, eğitim için de önemli bir araçtır ve köpeğiniz için kendine ait hissedeceği küçük bir sığınak sağlar.
Kulübe seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
• Telden veya plastikten yapılmış kulübeleri tercih edebilirsiniz ama asıl önemli olan kulübe içinde köpeğinizin ayakta durmasına ve dönebilmesine yetecek kadar yer olduğundan emin olmanızdır.
• Kulübe köpeğin bir ucunda tuvaletini yapabileceği, diğer ucunda ise uyuyabileceği kadar büyük de olmamalıdır.
• Köpeğiniz büyük bir ırk ise, o zaman ya ebadı köpeğin büyüklüğüne göre ayarlanabilen bir kulübe ya da hayatı boyunca kullanabileceği 2 veya 3 farklı ebatta kulübe alabilirsiniz.
• Kulübenin uygun bir havalandırması olmalıdır. Fakat deliklerin, köpeğin kafasını ya da patilerini sıkıştıramayacağı kadar küçük olmasına dikkat edilmelidir.
• Kapı, güvenli bir şekilde kilitlenmelidir.
• Köpeği sıcak tutmaya yardımcı olması için, kulübenin içine battaniye veya yastık koyabilirsiniz. Köpeğinizin evde eğitilmemiş ya da çiğneme eğilimi olması halinde tedbirli davranmanız gerekir. (Kullanılan malzeme güvenli ve temizlenmesi kolay olmalıdır.)
• Yavru köpeğinizi eve getirdiğinizde kulübeyi hazırlamış olun.
• Kulübeyi temizlemesi kolay ve ayakaltında olmayan bir yere koyun. Ancak köpeği dışlamayın. Kulübeyi, yavru köpeğinizin bir yandan evde olup biteni izleyebileceği, bir yandan da kendini, kendine özel olan yerinde, güvende hissedebileceği bir tarafa koyun.
YAVRU KÖPEĞİNİZİ KULÜBESİ İLE TANIŞTIRMAK
Köpeğinizi eve getirdikten mümkün olduğunca kısa bir süre sonra kulübesi ile tanıştırın. Bir ölçü yavru köpek maması koyun. Ardından yavru köpeğe “Kulübe”, “Yatak”, “Ev” ve benzeri deyimlerle komut vererek kulübenin içine nazikçe yönlendirin. Tutarlı olması açısından her zaman aynı komutu vermeyi unutmayın. Yavru köpeğiniz kulübesine girdiği anda kapısını kapatın ve sakin bir şekilde sözlü olarak ödüllendirin.
Yavru köpeğinizin kulübeye alışması için bu rutini giderek daha uzun sürelerde uygulayın. Köpeğiniz ilk andan itibaren kulübesinde uyumalıdır. Kulübeyi hiçbir zaman ceza vermek için kullanmayın. Onun, kulübesine girme zamanını kendinin beklemesini sağlayın. Kulübesinde olduğu zaman ona çiğneyebileceği güvenli bir oyuncak verebilirsiniz. Fakat kulübesinin içinde mama ya da su vermemelisiniz. Yavru köpeğiniz, kulübe içinde mama ve su olmasından memnun olacaktır, ancak bu durum kulübesinin kirlenmesine sebep olacaktır. Köpeğinizin rahatı için kulübesinde bulunduğu esnada tasmasını çıkarmanız tavsiye edilir.
TASMA VE KAYIŞ
Köpeğinizi vakit kaybetmeden tasma takma fikrine alıştırmanız gerekmektedir. Ayrıca kayış ile dolaşması onun güvenliği için en iyi olandır.
Yavru köpeğinizin ilk tasma ve kayışı, hafif naylon veya deriden yapılmış olmalıdır. Tasmanın büyüklüğünü belirlemek için, boynunu ölçtükten sonra saptadığınız uzunluğa 5 cm eklemelisiniz.
Yavru köpeğinizin tasmasına sığdığından emin olmak için tasmayı sık sık kontrol edin. Yavru köpeğiniz yaşlandıkça, örgülü pamuk ya da tokalı, güvenli deri bir kayışa ihtiyacınız olacaktır.
Yavru köpeğinizin tasmasına sığdığından emin olmak için tasmayı sık sık kontrol edin. Yavru köpeğiniz yaşlandıkça, örgülü pamuk ya da tokalı, güvenli deri bir kayışa ihtiyacınız olacaktır.
KÜNYE YA DA ÇİP
Köpeğinizin evin dışında dolaşması ve güvenli bir şekilde dönmesi için, bir künye ya da mikroçip gereklidir. Köpeğinizi, tasmasında sürekli künye bulundurarak güvenlik altına alabilirsiniz. Künyenin yavru köpeğinizin adını, sizin adınızı, adres ve telefonunuzu (alan kodunu da içerecek şekilde) içerdiğinden emin olun. Veteriner hekiminize ya da bir evcil hayvan bakım uzmanına danışarak, köpeğinizin tanınması için, derisinin altına elektronik bir mikroçip yerleştirme yöntemini de kullanabilirsiniz.
MAMA VE SU KABI
Hem temizlenmesi kolay hem de devrilmeyecek kadar ağır olan mama kaplarını tercih edin. Bu size şaşırtıcı gelebilir ancak bazı köpeklerin plastiğe karşı alerjisi vardır. Dolayısıyla, güvenlik için ikili paslanmaz çelik kaplar tavsiye edilir. Yavru köpeğinizin mama kabını her gün yıkamayı unutmayınız.
TÜYLERİNİ TARAMAK İÇİN İHTİYACINIZ OLANLAR
Başlangıçta yavru köpeğinize haftalık tüy bakımı uygulayın. İhtiyaç duyacağınız tarama aletleri, yavru köpeğinizin tüylerine göre seçilir. Kısa tüylü bir köpeği doğal kıl fırçasıyla, plastik tarakla ya da ele geçirilerek kullanılan tarak yardımıyla ta rayın. Özellikle uzun tüylü ırklar için sağlam, büyük dişli ve muhtemelen dolaşmış olan tüyleri ayırmayı başarabilecek taraklar gerekir. Her iki ırk için de ayrıca birer tane pire tarağı edinilmelidir.
OYUNCAKLAR
Güvenli oyuncaklar yavru köpeğiniz için önemlidir. Oyuncaklar olmasaydı, önlerine çıkan her şey çiğnenecek potansiyel bir oyuncak haline gelebilirdi. Bunun yanında, bu oyuncaklar aynı zamanda alıştırma yapmaya yardımcı olur. Ayrıca yavru köpeğinizin çiğneme ihtiyacını gidermesi için güvenli bir yoldur. Oyuncakları seçerken, özellikle yavru köpekler için uygun olmasına, parçalanmayacak, yırtılmayacak ve yutulmayacak cinsten olmalarına dikkat edin.
Tavsiye edilmeyen oyuncaklar
• Köpeğiniz oyuncağı tamamıyla ağzına sokabiliyorsa; bu, oyuncağın çok küçük ve tehlikeli olduğu anlamına gelmektedir.
• İpli oyuncaklar saldırgan davranışa sebep olabildiği için tavsiye edilmemektedir.
• Sünger oyuncaklar ya da vidalı nesneler, düdük ya da yırtılabilen, yutulabilen diğer ek parçalar tavsiye edilmemektedir.
• Kırılabilen sert ve sivri uçlu ya da parçalı oyuncaklardan kaçının.
Oyuncak OLMAYAN oyuncaklar
• Ayakkabılar, giysiler ve çoraplar oyuncak değildir. Yavru köpeğiniz, çiğnemesine izin verdiğiniz ayakkabılar ile çiğnemesi yasak olan ayakkabılar arasında ayrım yapamayacaktır.
• Yumaklar, iplikler, makaralar, lastik bantlar ve alüminyum folyodan yapılan toplar, selofan, şişe mantarı ya da bükülmüş teller oyuncak değildir. Ayrıca bu gibi nesneleri oyun aracı yapması halinde yavru köpeğiniz zarar görebilir.
• Çocuk oyuncakları, yumuşak plastik, kürk, yün, sünger ya da poliüretandan “yapılmaktadır. Yavru köpeğinizin bunlardan herhangi birini yutması halinde sindirim sisteminde problemler çıkabilir.
• Plastik torbalarla köpeğinizin oyun oynaması tehlikelidir. Oyun esnasında köpek, torbanın içine sıkışabilir ve nefes almakta güçlük çekebilir. Başka bir tehlikeli olasılık ise plastik parçalarını çiğneyip yutmasıdır.
Güvenli oyuncaklar
• Büyük deriler, naylon çiğneme oyuncakları, sert plastik toplar genellikle eğlenceli ve güvenlidir.
• İçine mama koyabileceğiniz ve yavru köpeğinizin bulup çıkarabileceği küpler ya da toplar, yavru köpeğinizin ‘doğal’ araştırma davranışını da teşvik edecektir.
YAVRU KÖPEĞE İSİM VERME
Yavru köpeğe isim vermekte gecikmemelisiniz. Eğer yavru için hala bir isim belirlemediyseniz, bunu en kısa zamanda yapın. Onu ismiyle çağırmaya başlayın. Böylece ismini öğrenmesi ve çağırdığınızda yanınıza gelmesi kolaylaşır. Köpeğinizin ismiyle ilgili düşünmeniz gerekenler şunlardır:
• İsmini sıkça tekrar edin ve yanınıza geldiği zaman onu, doğru bir şekilde hareket ettiğini gösterebileceğiniz kelimeler söyleyerek ödüllendirin. Böylece ismini sevgi ile ilişkilendirecektir.
• Eğer ismi uzunsa, eğitim için ya daha kısa bir ad ya da bir takma ad kullanın.
• Onu çağırırken ve sözlü olarak ödüllendirirken, daha yüksek ve mutlu bir ses tonu kullanın.
YAVRU KÖPEKLERİN DAVRANIŞLARI
Tıpkı çocuğunuz gibi, yavru köpeğinizden de davranışlarına dair beklentileriniz olmalıdır. Bu durum onun güvenliği, sizin de ruh sağlığınız için önemlidir. Bu yüzden, yavru köpeğinizin uygun davranışları ve evinizde beklentilerinize uygun şekilde yaşamayı öğrenmesi için ona yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzdur.
EĞİTİMİ İÇİN YAVRU KÖPEĞİNİZİN DAVRANIŞLARINI ANLAMAK
Modern köpeğin atalarının kurtlar olduğunu ve hala bazı karakteristik özelliklerini taşıdıklarını bilmek, yavru köpeğinizin davranışlarını anlamanızı kolaylaştıracaktır.
Örneğin kurt sürülerinde, diğer kurtların izlediği öncelikli bir lider kurt vardır. Yavru köpeğinize komut verebilmek, saygısını kazanabilmek ve itaat etmesini sağlayabilmek için, liderin siz olduğunu belirlemeniz gerekir. Bu hiyerarşi durumunu ortaya koymak, eğitim için esas ve zorunludur. Eğitimde izlenmesi gereken bazı basit kurallar;
• Kararlı fakat nazik olun
• Tutarlı ve istikrarlı davranın
• Her komuta olan tepkisini harfiyen takip edin
• Söz dinlememesi durumunda köpeğinize asla vurmayın ya da dövmeyin
• İyi bir davranışı için yavrunuzu her zaman ödüllendirin ve takdir edin (sevgi ya da sevdiği bir yiyecek ile ödüllendirme gibi)
YAVRU KÖPEĞİNİZLE İLETİŞİM KURMAK
Yavru köpekler ve erişkin köpekler üç farklı ses tonunu anlarlar. Bu ses tonları aşağıda anlatıldığı gibi kullanılırsa, iletişim sorunu yaşamazsınız. Kontrolünüzü kaybetmiş bir şekilde yavrunuza asla bağırmayın, bu yavrunun sizden korkmasına sebep olur.
Tiz Ton : Bu tonu diğer yavruların sesine benzer şekilde kullanın. Bu tonu yavrunuzu motive etmek için kullanın. “Gel” ya da “yat” gibi.
Gerçekçi (duygusuz) Ton : Bu tonu köpekler havlarken kullanırlar. Komut vermek için ideal bir tondur. Bu ton sizin çok sakin, kendinizden emin ve kontrollü olduğunuzu gösterir.
Kalın (pes) Ton : Bu ton hırlama, homurdanma gibidir ve anneleri bu tonu yavruları uyarmak ve tahammülünün kalmadığını göstermek için kullanır. Bu ton “hayır” ya da “ahh” gibi onaylamamayı göstermenin bir yoludur.
YAVRU KÖPEĞİNİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN DAVRANIŞ EĞİTİMİ
Yavru köpeğiniz ismine karşılık vermeyi (tepki vermek) ve çağrıldığında gelmeyi mutlaka öğrenmelidir. Bu durum, yavrunuza yapmaması gereken bir şeyi yapmaya başladığında, uyarıcı bir komut vermeniz veya onu hemen çağıra bilmeniz için çok büyük bir önem taşır.
Sık sık yavrunun ismini kullanarak “gel” emrini yapın ve komutu övgü ile tamamlayın. Bu yöntem, yavru köpeğinizin bu komutla ilgili olarak olumlu tecrübeler edinmesini sağlayacaktır.
Açık havada her zaman yavrunuzu gözlem altında tutun. Yavru köpeğiniz dışarıda iken çit ile çevrili bir alanda ya da tasması takılı olmalıdır.
YAVRU KÖPEĞİNİZ KAYBOLURSA
Yavrunuzu her ne kadar dikkatli bir şekilde izleseniz de, kaybolma olasılığı her zaman vardır. Bu yüzden yavru köpeğinizin kimliklendirilmiş olması önemlidir. Mikroçip kimliklendirilmesini kullanabilirsiniz (veteriner hekiminize danışınız) ya da isminin ve sizin irtibat bilgilerinizin bulunduğu bir tasma takabilirsiniz.
Bu gibi durumlarda kullanmak için yavru köpeğinizin yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafını ve detaylı tarifini elinizde bulundurun. Yavrunuz kaybolursa yardımcı olabilecek bazı ipuçları;
• Yavru köpeğinizin mikroçipinde kayıtlı olan bilgilerin saklı olduğu bilgi merkezi ile irtibat kurun. Böylece eğer yavrunuz bulunmuş ise bunu öğrenirsiniz.
• Komşularınıza onun fotoğrafını gösterin ve onlara yavrunuzu en son ne zaman, nerede gördüklerini sorun.
• Yavru köpeğinizin tarifini ve fotoğrafını içeren afişler hazırlayın. Bu afişleri yerel mağazalara asın.
• Yerel hayvan refahı kuruluşlarını ziyaret edin, belki yavrunuz oradadır. Buralara da afiş yapıştırın.
• Veteriner kliniklerine gidin ve afiş bırakmak için izin isteyin.
• Yerel gazetelerin “kayıp ve bulundu” bölümlerine ilan verin.
EV EĞİTİMİ
Yavru köpeğinize ismini öğretmek ve çağırdığınızda gelmesi eğitimlerinden sonra en önemli eğitim ev eğitimidir.
Köpekler, kendi ihtiyaçları ve sizin ihtiyaçlarınız için, ev içine ya da dışarıya tuvalet alışkanlığı kazandırılması anlamında da ev eğitimi alabilirler.
Yavru köpeğinize dış alanların kullanımını öğretmeden önce, yavrunuz aşılanmış olmalıdır. Yavru köpeğinizin bağırsak hareketlerinin kontrolünü imkânsız kılacağından, iç alanların da parazitlerden arındırılmış olması gerekir.
1) UYGUN DİYET VE PROGRAMLAMA
Anahtar kelime kararlılıktır. Besin ve beslenme zamanı konusunda kararı ve tutarlı olmalısınız. Yavru köpeğinizin midesi yemeklerdeki değişikliklere karşı hassas yapıdadır, bu yüzden yavru köpeğinizin ev eğitimi boyunca, değilken diyetlerden kaçınmalısınız. Her gün aynı zamanda besleyerek, yavru köpeğinizin sindirim sistemini düzenleyebilir, tuvalet ihtiyacını giderme zamanını tahmin edilebilir hale getirebilirsiniz. Her öğünden kısa zaman sonra dışkısını yapma ihtiyacı duyacaktır.
Yemeğini yedikten sonra her seferinde, yavru köpeğinizi önceden belirlenen “ihtiyaç giderme yerine” götürün. Onunla birlikte kalın ve mutlu bir ses tonu ile “ihtiyaç zamanı” ya da “acele et” gibi kelimeler kullanarak onu cesaretlendirin ki o bu kelimeleri rahatlama olgusu ile ilişkilendirsin. İşini bitirdiğinde onu okşayarak sakin bir biçimde “iyi köpek” şeklinde konuşmalarla övün.
Eğer yavru köpeğinizin dışarı tuvalet eğitimi almasını İstiyorsanız, bu dışarı çıkma dönemini oyun zamanı olarak uzatmayın, aksi takdirde yavru köpeğiniz dışarıya olan bu ziyaretin ana konusunda karmaşa yaşar.
Yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidermesi gereken diğer zamanlar ise; sabah uyandığında, uyuklamalar dan sonra, oyun oynaması bittiğinde, su içtikten sonra ve yatmadan hemen öncesidir.
Yavru köpeğinizi dışarıya çıkarırken her seferinde aynı kapıyı kullanın. Yavru köpeğiniz bu durumda, bu kapıyla dışarı çıkıp tuvalet ihtiyacını giderme olgularını ilişkilendirecek tir ve böylece yavru köpeğiniz tuvaleti geldiğinde bu kapıyı tırmalayarak ya da koklayarak size bu durumu anlatmaya çalışacaktır. Yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini gösteren diğer işaretler ise; yerleri koklaması, dairesel hareketler yapması, çömelmesi olarak sayılabilir. Eğer yavru köpeğiniz bu belirtileri gösteriyorsa onu hemen belirlediğiniz “ihtiyaç giderme noktasına” götürün.
2) UYGUN SINIRLANDIRMALAR
Uygun sınırlandırma uygulaması ev eğitiminin çok önemli bir bileşenidir. Yavru köpeğinizi eve getirir getirmez ona evde yalnız olduğunda kendi bölgesinin neresi olduğunu, yatağının neresi olduğunu, uyuklaya bileceği ve kalabileceği yerin neresi olduğunu öğretmeye başlayın.
Yavru köpeğinizin yatacağı yere güvenli olmayan, sert plastikten ya da naylondan yapılmış oyuncaklar gibi maddeler koymayın (yavru köpeğinizin rahatı ve sıcak kalması için içeriye havlu, battaniye ya da güvenli yastıklar koyabilirsiniz. Ancak yavru köpeğinizin bu malzemeleri kemirmediğinden ya da yutmaya çalışmadığından emin olmalısınız).
Yavru köpeğinizin yatacağı yere yemek ya da su bırakmayın. Çünkü bu gibi tüketimlerden sonra yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için bir alan bulunmamaktadır. Yavru köpekler uyku zamanlarına karşı çok sadıktırlar ve onlara sağlanan yerleri (kulübelerini) kirletmezler. Her yemekten sonra ve düzenli aralıklarla kulübelerinden dışarı çıkarlar.
Her sabah ilk iş olarak yavru köpeğinizi kulübesinden çıkarın ve ardından ona “ihtiyaç giderme noktasına” kadar eşlik ya da Önderlik edin ve işini bitirene kadar onu cesaretlendirin, övün. Siz evinizde değilken yavru köpeğiniz kulübesinin dışına çıkabilmelidir ya da bir odada gezinebilmelidir. Ancak bu oda kolay temizlenebilen bir oda olmalıdır.
Yavru köpeğin yeterince olgunlaşana kadar ya da bağırsak veya idrar kesesi kontrolünü yapabilecek duruma gelene kadar, kulübesinin içinde uzun süre bulunmaya zorlanmamalıdır. Pratik bir yönteme göre, yavru köpeğinizin ay olarak yaşı, yavrunuzun tuvalet ihtiyacı duymadan konforlu bir şekilde geçirebileceği saat miktarına eşittir. Örneğin 2 aylık bir yavru köpek 3 saat boyunca kulübesinin içinde bırakılmamalıdır.
Evden uzun süre uzak kalacağınız zamanlarda, güvendiğiniz birinden yavru köpeğinizi programlanan aralıklarda tuvalet ihtiyacını gidermesi için dışarı çıkarmasını isteyin. Yaşça daha büyük yavruları, sekiz saatten daha uzun süre yalnız bırakmayı asla denemeyin. Aksi halde uygun çalışmalarla ve sosyalleşme ile ilgili olarak sizi yanıltacaklardır.
Eğer kulübe metodunu takip ederseniz, yavru köpekler 4 ile 6 hafta arasında ev eğitimi alırlar. Bazı durumlarda daha kısa sürede başarılı olabileceği gibi, bazıları da 6 aydan daha uzun zaman alabilir. Bu yüzden yavru köpeğinizin bu konu ile ilgili olarak cesaretini kırmayın ya da onu yermeyin. Her yavru köpek bir bireydir. Sabır ve kararlılık, uzun vadede sizi ödüllendirecektir.
3) UYGUN CEZALANDIRMA
Yavru köpeğiniz kaza ile bir şey yaptığında asla ceza vermeyin. Popüler bir inancın aksine, yavru köpeğiniz kaza ile bir şey yaptığında burnuna bastırmamalısınız, ona bağırmamalısınız, vurmamalısınız ya da onu dışarı atmamalısınız. Gecikmiş bir cezalandırma sadece yavru köpeğinizin kafasını karıştırır.
Eğer yavru köpeğinizin bir yere dışkıladığını görürseniz, onu alıp o bölgeye götürün, ardından kalın bir ses tonu ile kararlı bir biçimde “Hayır!” deyin. Daha sonra dışkıyı kağıt havlu ile temizleyin Yavru köpeğinizi ve kirli kağıt havluyu da yanınıza alarak dışarıda belirlediğiniz tuvalet bölgesine götürün. Kağıt havluyu zemine koyun ve yavru köpeğinize koklatın. Bu sahne, yavru köpeğinizin bir daha ki sefere bu bölgeye tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlayacaktır. Bundan sonraki zamanlarda bu kazaları önleyebilmek için, yavru köpeğinizi daha yakın olarak gözlemlemeniz gerekecektir.
Yavru köpeğinizi kulübesi dışındayken düzenli olarak gözlemliyorsanız zeminde bu gibi kütleler (dışkı) bulmamalısınız. Eğer yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacı gidermek isteyen davranışlar sergilediğini fark ederseniz derhal uygun bir ses tonu ile ” Hayır!” demelisiniz ve bir an evvel onu dışarıda bu iş için belirlediğiniz alana götürmelisiniz. Yavru köpeğinizi, bu işten sonra kendisini rahatlatır rahatlatmaz, takdir etmeli ve övmelisiniz.
4) KOKU GİDERİCİLER
Yavru köpeğinizin koku alma duyusu sizinkinden kat kat daha keskindir. Kaza ile oluşmuş bir tuvalet ihtiyacı sorunundan sonra bölgedeki koku giderilmezse, köpeğiniz aynı bölgeye aynı hatayı yeniden yapmak için gelecektir. Konvansiyonel ev temizleme ürünleri kokuyu sizin burnunuzun alamamasını sağlayabilirler. Fakat aynı durum yavru köpeğiniz için geçerli değildir. Birçok evcil hayvan dükkânı, kokuları giderme anlamında çok daha etkili, özel koku gidericileri bulundururlar.
KEMİRME
Yavru köpeklerin kemirme problemi genellikle diş çıkarmaya, can sıkıntısına ya da strese bağlıdır ve bu durum yavru köpeğinizin doğasına yerleşmeden, bir an evvel, vazgeçirilmelidir.
Yavru köpeğinize buz küpleri vermek, diş çıkarmasına yardımcı olur (yalnız buz küplerinin onun idrar kesesini dolduracağı ve bu yüzden tuvalet ihtiyacını gidermesi için bir yerin olmasının gerekeceğini unutmayın).
Güvenli kemirme oyuncaklarının temini yavru köpeğinizin can sıkıntısını azaltabilir. Böylece siz yanında olmadığınızda tehlikeli maddeleri kemirme sorunu olmayacaktır :
• Yavru köpeğinizi kabul edilebilir sınırlar dışında bir şeyi çiğnerken yakaladığınızda “Hayır!” ya da “Ahh!” diye bağırarak, uygunsuz davranışının üzerinden dikkatini çekmesini sağlayın.
• Yavru köpeğinizin dikkatini kemirme oyuncağının üzerine çekmeye çalışın. Güvenli kemirme oyuncağını kemirmeye başladığında yavru köpeğinizi tiz bir ses tonu ile ” iyi çocuk” diyerek takdir edin. Bu davranışı imtiyazlı olarak sergilemekten kaçının. Yavrunuzu ne zaman uygun oyuncağı çiğnerken görürseniz onu takdir edin ve övün.
• Evcil hayvan mağazalarında bulunan zararsız fakat tadı iyi ürünler kullanarak yavru köpeğinizin mobilyalarınızı ya da başka şeyleri kemirmesini engelleyin.
• Evcil hayvanınız için uygun ve güvenli ürünlerle ilgili olarak veteriner hekiminize danışın.
AĞLAMA VE MIZMIZLANMA
Yavru köpeğiniz sizi, ailesi ya da sürüsü olarak görür ve mümkün olduğunca sizinle birlikte olmak ister.
Her ne kadar bazı zamanlar onu yalnız bırakmanız gerekli de olsa, bu onlar için stresli bir durum olacaktır. Çünkü yavru köpeğiniz sizin ne zaman döneceğinizden emin olamaz. Endişelenebilir ve ağlayabilir, mızmızlanabilir uluyabilir (sürüsünü bulmaya çalışan bir kurt gibi). Yavru köpeğiniz yalnızlıkla başa çıkabilmeyi öğrenmek için güven verilmeye ve övgüye ihtiyaç duyar.
Yavru köpeğinize yalnız başına kalmayı öğretmeye, siz evde iken kısa zaman dilimlerinde kulübesinde yalnız bırakarak başlayın. Kulübesinde sessizce oturduğu zamanlarda onu takdir edin ve övün. Onu kulübesinin dışına çıkardığınız zamanlarda, onun bu durumu onu kurtarıyormuşsunuz gibi algılamasına izin vermeyin.
Çalışmadığınız günlerde kısa zamanlı dönemlerde evi terk edin. Bu zaman dilimlerini kademeli olarak artırarak onun kulübesinde yalnız başına kalması durumunu olağan hale getirin.
Evden ayrılma ve eve dönüş anlarını büyük bir mesele haline getirmeyin. Bu durum yavru köpeğinizin endişe duygusunu destekleyecektir.
Yavru köpeğiniz, sizin geliş ve gidiş zamanlarınızı tahmin edebilme yeteneğini geliştirecektir ve zamanla bunu öğrenecektir.
Yalnızlık olgusundan dikkatini çekmesi için ona güvenli oyuncaklar verin. Odada hafifçe çalan bir radyo bulundurmayı tercih edin. Böylece yavru köpeğiniz sesler duyacak ve kendini güvende hissedecektir.
OYUN OYNAMA
Yavru köpekler, günlük egzersizlere ve düzenli oyun zamanlarına ihtiyaç duyarlar. Oyun, siz ve yavru köpeğiniz arasındaki önemli bir etkileşimdir. Bu onun sosyalleşme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Egzersizlerini destekler ve sizinle arasındaki bağların kuvvetlenmesini sağlarken yavru köpeğinizin bastırılmış enerjisinin de dolaylı bir biçimde boşalmasını sağlar.
Yavru köpeğiniz sizi burnu ile dürterek, pantolonunuzun paçasından çekerek ya da başı ile hareketler yaparak (kafası ve göğsü ile eğilme hareketleri gibi veya kalçasını kaldırma şeklinde) sizi oyuna çağırır.
Git-getir, kovalamaca, saklanma-bulma ve takip etme gibi oyunlar yavru köpeğiniz için eğlencelidir ve doğal içgüdülerini ifade edebilmesini sağlar. Aynı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlar da aynı şeyleri yapmaktan sıkılırlar. Bu yüzden çeşitlilik önermelisiniz ve farklı oyuncaklar temin etmelisiniz.
SOSYALLEŞME
Yavru köpeğinizi aile üyelerinizle, arkadaşlarınızla ve yabancılarla tanıştırın. Böylece her çeşit insanla iyi geçinmeyi öğrenir. Yavru köpeğinize bu insanların arkadaşça olduğuna dair güven verin ve onları uygun şekilde karşılayabilmesi için ona takviyelerde bulunun.
Üstelik yavru köpeğinize, iyi davranışlarını desteklemek anlamında yeni insanlar ve farklı ilgiler sunmuş olursunuz.
Ayrıca yavru köpeğinizi farklı ortamlara da sokmalısınız. Onu yürüyüşe çıkarabilir, araba ile gezdirebilir ya da ailece yapılan bir pikniğe götürebilirsiniz. Yavru köpeğinizin güvenliği ve sorumlu bir evcil hayvan sahibi olabilmek için, her zaman tasma takma ve yavru köpeğinizin arkasından onun dışkısını temizlemek gibi kurallara uymalısınız.
TEMEL EĞİTİM
Evcil hayvan sahibi olmanın kritik kısımlarından biri de yavru köpeğinize uygun evcil hayvan davranışlarını ve nasıl iyi bir komşu olunacağını öğretmektir. Kötü davranışları düzeltmek ve itaat eğitimi sizin sorumluluğunuzdadır.
Çağırdığınızda gelmesi gibi basit bir komutu biliyor olması, yavru köpeğinizin hayatını kurtarabilir. Yavru köpeğiniz asla başıboş bir biçimde dışarıya bırakılmamalıdır ve tasma takma kuralına her zaman uyulmalıdır.
DAVRANIŞ EĞİTİMİ
Unutmayın ki yavru köpeğiniz bir çocuk gibidir ve bazı davranışlarının sebebi merak ve can sıkıntısıdır. O bunların kabul edilemez olduğunu bilmez. Fakat sorumlu bir evcil hayvan sahibi olarak, evcil hayvanınızı kontrol altında tütmek ve kötü davranışlar sergilemesini önlemek sizin işinizdir. Yaygın davranış problemlerini düzeltmede izlemeniz gereken temel adımlar şunlardır;
Kalın bir ses tonunda ve ciddi bir şekilde ” Hayır!” ya da “Ahh!” diyerek yavru köpeğinizin dikkatini çekmeli ve kesin olarak yaramazlık yapmasını engellemelisiniz.
Kabul edilebilir alternatif bir davranış sunun ya da ilgisini başka tarafa çetin.
Övgü ile davranışını düzeltin. Neşeli, tiz bir ses tonu ile “iyi çocuk”, “iyi köpek” gibi sözler söyleyin ve onu şımartın.
EĞİTİM İPUÇLARI
Kemirme – yavru köpekler genellikle kemirmeye diş çıkarma zamanlarında başlarlar. Erişkin köpekler, eğer vazgeçirilemezlerse canları sıkıldığında kemirmeye başlarlar. (Bunu düzeltmek için, bakınız sayfa 28’de ” Kemirme”) .
Homurdanma ve Isırma – Isıran köpeklerin çoğu yavruyken homurdanma davranışı düzeltilmemiş köpeklerdir. Daha sonra ısırmayı ve kaçmayı denerler. Eğer homurdanan ya da ısıran bir yavru köpeğiniz varsa, bu uygunsuz davranışlar İçin mevcut uygun metotları uygulayabilmenizde size yardımcı olması için veteriner hekiminize danışınız. Katı cezalandırmalar genellikle davranışın daha da kötüleşmesi ne yol açar.
Yavru köpeğiniz oyun oynarken sizi ısırmaya çalışacaktır. O, bu ısırığın sizin için acı verici olduğunu anlayamaz. “Isırma engelleme” olarak adlandırılan bu durumu köpeğinize öğretmelisiniz. Yavru köpeğiniz dişlerini bir insan derisinde kullandığında, o kişi kalın bir ses tonu ile “Ahh!” diyecektir ve sakinleşene kadar yavru köpeğinizi reddedecektir. Eğer köpeğiniz ısırmaya devam ederse, oyun oynamayı durdurun. Yavru köpeğinizle nasıl oyun oynadığınız, onun uygun olmayan davranışını destekleyebilir. Gürültü yaparak ya da savaşıyormuş gibi oyun oynamayın. Çünkü bu durumlar saldırgan davranışları pekiştirici niteliktedir.
Eğer bu tip oyunlar oynarsanız böyle davranışları teşvik etmiş, cesaretlendirmiş olursunuz. En iyisi bu durumu durdurmak ve yavru köpeğinizin ilgisini yürüyüş, yüzme ya da git-getir gibi farklı formda egzersizlere çekmektir.
Eğer yavru köpeğinizle ilgili halen ısırma problemleri yaşıyorsanız farklı öneriler için veteriner hekiminizle irtibata geçin.
Ağlama – Yavru köpekler yalnız kaldıklarında sıklıkla ağlarlar. Bu durumu ayrı tutma eğitimiyle engelleyebilirsiniz (bakınız 28. sayfadaki “ağlama ve mızmızlanma”).
Aşırı havlama – Bazı havlamalar müsaade edilebilirdirler. Köpekler bir sebep olduğunda havlarlar (Bir istekleri olduğunda, bölgelerini korumak için, ilgi çekmek için ya da canları sıkıldığı için).
Aşırı havlama çoğu durumda yüksek sesle “Ahh!” ya da ” Hayır!” diye bağırılarak düzeltilebilir. Yavru köpeğinizi sessizleştiğinde övün, takdir edin. Yavru köpeğinizle günde 20 dakikalık egzersizler yaparak, ona sıkılmaması için yardımcı olabilirsiniz. Eğer komşularınız size yavru köpeğiniz siz evde yokken havlaması ile ilgili olarak şikayette bulunurlarsa, yavru köpeğinize oyuncaklar, güvenli çiğneme maddeleri ve ilgisini çekebilecek şeyler temin edin. Ve oyuncaklarını haftada bir değiştirerek sıkılmasını engellemeye yardımcı olabileceğinizi unutmayın.
Kucağa sıçrama – Yavru köpeğiniz insanları sakin bir şekilde nasıl karşılayacağını öğrenmelidir. Eğer yavru köpeğiniz insanların üzerine atlıyorsa “Dur” ve “Otur” komutlarını öğrenmesi gerekir. Yavru köpeğinizi evde ya da dışarıda insanlar ile tanışırken tasma ile tutarsanız, uygun tanışma etiğini öğrenmesine yardım etmiş olursunuz.
Yavru köpeğiniz birilerinin üzerine atlamaya başladığında tasmasını aşağıya doğru çekerek kalın bir ses tonu ile ” Dur!” deyin ve tehditkâr bir şekilde üzerine doğru yürüyün. ( annesinin yapabileceği gibi) Yavru köpeğiniz geri çekildiğinde “Otur” komutunu verin ve ona yardımcı olun. Yavru köpeğiniz oturma pozisyonuna geçtiği zaman onu her zaman takdir edin ve ödül verin.
Yalvarma – Siz yemek yerken yavru köpeğinizin size yalvarması doğal bir durumdur, Ancak yavru köpeğinizi asla masadan beslememek çok önemlidir. Çünkü bu gibi bir durum bu kötü davranışı desteklemek anlamına gelir. Yalvarma bıraktırılması zor bir davranış biçimidir.
Yavru köpeğinizi siz yemeğe oturmadan besleyin ve yemek sırasında masanın etrafında göründüğünde onu reddedin. Eğer yalvarırsa ona kararlı bir biçimde “Hayır!” diye belirtin. Yemek sırasında yavru köpeğinizi kulübesinde tutmalı, yatağında kalması gerektiğini öğretmeli ya da ayaklarınızın altında uzanmasını sağlamalısınız.
Çöp kutularını kurcalama (karıştırma) – Yavru köpekler için, doğaları ve dürtüleri gereği kokan yemekler, ilginç kağıtlar ve kemirilebilir kutular içeren çöp kutuları ya da çöp torbalan cazibelidir. Ancak bunların çoğu tehlikeli olabilir.
Bu problemi engellemenin en iyi yolu, bu gibi maddeleri yavru köpeğinizin ulaşamayacağı yerlerde saklamaktır. Eğer bu mümkün değilse kararlı bir biçimde “Hayır!” diye belirtin ve yavru köpeğinizi o alandan uzaklaştırın, sonra da ona alternatif bir aktivite sunun.
Arabaları kovalamaları ve arkalarından koşmaları – Yavru köpeğiniz, bu aktiviteyi sergilememesi için, başıboş bir biçimde asla dışarıda bırakılmamalıdır. Eğer yavru köpeğiniz hareketli hedefleri takip ediyorsa, doğal bölge edinme içgüdüsü ile hareket ediyordur. Bu problem düzeltilmesi zor bir durumdur.
Dolaşma – Tel ile çevrili alanlarda dolaşmaları ya da tasma ile dışarıda gezdirilmeleri, yavru köpekler için en güvenli durumdur.
İTAAT EĞİTİMİ
Ne zaman başlayacaksınız? Tasma eğitimi gibi basit eğitimler ile başlayabilirsiniz. Eğitimlere evinizin etrafında ve gözetiminiz altında, yumuşak vücut tasması veya boyun tasması ile başlamak uygun olacaktır.
İlk başlarda yavru köpeğiniz bu durumlardan hoşlanmayacaktır. Ancak sabrederseniz tasmasına uyum sağlayacak, alışacaktır. Onunla top oynayarak dikkatini dağıtın ya da tasasını taktığında onu överek alışmasını sağlayın. Yavru köpeğinizin tasmasının düzgün bir biçimde takılı olup olmadığını düzenli olarak kontrol edin (bakınız sayfa 7).
Tasma, eğitim için esas bir unsurdur. Deri ya da plastik tasma yavru köpeğiniz için uygundur. Uzun tüylü ırklar için, vücudu saran deri tasmalar keçe oluşumunu azaltmak için tavsiye edilebilir.
Ayrıca yavru köpeğinizin eğitimi için 1,8 metre uzunluğunda bir boyun tasması gereklidir. Boyun tasması perdeli pamuktan ya da deriden yapılmış olmalıdır (naylon tasmalar kaygan olurlar ve ellerinizin su toplamasına neden olabilirler.
Eğitimde de olsanız yavru köpeğinizin günlük oyun saatlerini unutmayın. Yavru köpeğinizin sıkı bir vücuda sahip olabilmesi ve fazla enerjisini yakabilmesi için egzersizlere İhtiyacı vardır.
Yaklaşık üç aylık olduğunda yavru köpeğiniz ile birlikte günde iki kez tasma ile yürüyüşlere başlamalısınız. Ayrıca yavru köpeğinizi profesyonel bir İtaat eğitimine de verebilirsiniz. Gün bir itaat eğitimine, yavru köpeğiniz altı aylık kadar olduğunda başlayabilirsiniz.
EĞİTİM DÖNEMİ
Önce yavru köpeğinizle oyun oynayın. Aksi halde onun ilgisini üzerinizde tutmanız zordur. Eğitim zamanlarını kısa tutun (günde 5 ile 15 dakika arası). Gün içinde sık tekrarlar daha faydalı olacaktır. Bu yavru köpeğinizin kısa sürede dikkatini toplamasını ve eğitim dönemlerinin sizin ve yavru köpeğiniz için daha eğlenceli olmasını sağlar.
Komutanın kimde olduğunu kanıtlamak için farklı egzersizlerden faydalanabilirsiniz. Bunu yapmak için yavru köpeğinizi yerden kaldırın ve boğuşmayı bıraktığı zaman yere bırakın. Yavru köpeğinizin karnını okşayın ve baskınlığınızı ona kanıtlayın. Daha sonra da onu sakince övün.
Sabırlı olun. Ne yapması gerektiğini, yavru köpeğiniz bunu öğrenene kadar, tekrarlayın. Ve sonra onu övün. Köpekler neyin doğru olduğunu mantıklı düşünerek değil, tekrarlar sayesinde öğrenirler.
Asla sakinliğinizi kaybetmeyin ya da ona vurmayın. Yavru köpeğiniz neden Sinirlendiğinizi de davranış şeklinizi de anlayamaz. Bunun yerine sizden korkar.
Yavru köpeğiniz itaat ettiğinde onu övgü yağmuruna tutun. Onu sahiplenin ve hafifçe göğsünü okşayın.
Kararlı ve tutarlı olun. Böylece komutanın kimde olduğunu bilecektir. Komut verirken aynı ses tonunu ve aynı kelimeleri kullanın.
Her eğitim dönemini olumlu bir işaretle sonlandırın. Eğer yavru köpeğiniz yeni bir komutu kavrayamadı ise, başarılı olduğu bir komuta geri dönün ve onu övün.
ÖZEL KOMUTLAR (Specific KOMUTLAR)
Gel : Yavru köpeğinizi “Gel” komutu ile yedi haftalıktan erken zamanlarda tanıştırabilirsiniz, bu ilk olarak öğrenebileceği bir komuttur.
Onu beslerken yavru köpeğinize “Gel” deyin (bu anlık bir ödül olacaktır). Ona, canlandırmaya benzer bir ses tonu ite “Gel bakalım” derken sizi takip etmesini sağlayın.
Tasma metodu : Yavru köpeğiniz sizin çok yakınınızda tasmalı bir şekilde otururken, kalın bir ses tonu ile ismini kullanarak ve coşkulu bir şekilde ” Gel” deyin. Nazikçe onu kendinize doğru çekin. Ellerinizi kullanmadan tek dizinizin üzerine çömelerek onu karşılayın. Size ulaştığında çok heyecanlanabilir ve üzerinize atlayabilir, yerde yuvarlanabilir ya da idrarını kaçırabilir. Onu birkaç kez daha coşkulandırın ve sonra size doğru gelmeye başladığında kademeli olarak oturması için onu teşvik edin.
Otur : Yavru köpeğinizin başının üstünde elinizde bir miktar yavru maması tutarken ona otur deyin. Elinizdeki mamayı yavrunuzun kafasının arka tarafına doğru hareket ettirin ve oturmasını sağlayın. Sonra onu övün ve ödül olarak ekstra bir miktar verin.
Tasma metodu ile yavru köpeğiniz sizin sol tarafınızda otururken, tasmasını sağ elinizle tutun. Öylece durun, yavru köpeğinizin ilgisini çekin ve size takmasını sağlayın. Bunun için mama da kullanabilirsiniz. Tam o anda “Olur” deyin. Yavru köpeğiniz oturana kadar (ki oturacaktır) sabırlı olun, onu övün ve ödüllendirin. Daha sonra tasmasından çekerken ona komut verin. Başarılı olduğu zaman sadece komut verin, tasmayı çekmeyin. Böylece yavru köpeğiniz komuta yanıt verecektir. Onu övmeyi ve ödüllendirmeyi unutmadın.
Kal : Yavru köpeğiniz sizin sol tarafınızda otururken, siz onun tasmasını sağ elinizde toplayın, avuç İçiniz yavru köpeğinizin yüzüne bakacak şekilde parmaklarınızı aşağıya indirerek yavrunuza ” Kal” deyin. Gözünüzle onu izlerken, yavrunuzun Önüne doğru bir adım atın. Eğer ederse, nazikçe ona hatırlatarak “Kal” komutunu ona tekrar edin. İlk başlarda yavru köpeğinizi nazikçe salarak, övmeden önce onun 5-10 saniye “kal” pozisyonunda durmasını sağlayın. Kademeli olarak zamanı ve ondan uzaklaşma mesafesini artırın.
Yanınızda yürütme Yavru köpeğinizi sol yanınızda tutun ve dikkatini çekin. Daha sonra ona “yanımda yürü” komutu verirken sol adımınızla ileri doğru yürüyün. Bacağınızı sıvazlayarak yavru köpeğinize nerede olmasını istediğinizi gösterin. Onunla yana birkaç adım atın ve sonra onu övün. Ya köpeğiniz bir kez temel fikri kavradığında, kademeli olarak mesafe ekleyin ve geri dönün. Onu ödüllendirmek ve motive etmek için ona yavru mamasından bir miktar ikram edin.
Eğil – Eğil & Kal : Bu komutlar yavru köpeğinizin altı aylıkken öğrenebileceği komutlardır. Yavru köpeğinizle birlikte oturma pozisyonunda başlayın ve sonra ona “eğil” komutu verin. Bu pozisyona gelmesi için ona yemek vererek yardımcı olun. Yemeği zeminde ilerletin, daha sonra “eğil” diyerek ilerleyin. Yavru köpeğinizin burnu mamayı takip edecektir. Bu işi eğilmiş olarak yaparsa onu övün ve Ödül olarak bir miktar mamayı ona verin.
Yavru köpeğiniz bir kez “kal” ve “eğil” komutlarını öğrendiğinde, ona kombine bir komut olan ” Eğil-kal” komutunu öğretebilirsiniz. Onu her zaman sakince övün ve bir miktar mama ile onu ödüllendirici davranışlarda bulunun.