Köpek Davranış Eğitimi

YAVRU KÖPEKLERİN DAVRANIŞLARI

• Eğitimi için yavru köpeğinizin davranışlarını anlamak
• Yavru köpeğinizle iletişim kurmak
• Yavru köpeğinizin güvenliği için davranış eğitimi
• Yavru köpeğiniz kaybolursa
• Ev eğitimi • Kemirme
• Ağlama ve mızmızlanma
• Oyun oynama
• Sosyalleşme

YAVRU KÖPEKLERİN DAVRANIŞLARI

Tıpkı çocuğunuz gibi, yavru köpeğinizden de davranışlarına dair beklentileriniz olmalıdır. Bu durum onun güvenliği, sizin de ruh sağlığınız için önemlidir. Bu yüzden, yavru köpeğinizin uygun davranışları ve evinizde beklentilerinize uygun şekilde yaşamayı öğrenmesi için ona yardımcı olmak sizin sorumluluğunuzdur.

EĞİTİMİ İÇİN YAVRU KÖPEĞİNİZİN DAVRANIŞLARINI ANLAMAK

Modern köpeğin atalarının kurtlar olduğunu ve hala bazı karakteristik özelliklerini taşıdıklarını bilmek, yavru köpeğinizin davranışlarını anlamanızı kolaylaştıracaktır.

Örneğin kurt sürülerinde, diğer kurtların izlediği öncelikli bir lider kurt vardır. Yavru köpeğinize komut verebilmek, saygısını kazanabilmek ve itaat etmesini sağlayabilmek için, liderin siz olduğunu belirlemeniz gerekir. Bu hiyerarşi durumunu ortaya koymak, eğitim için esas ve zorunludur. Eğitimde izlenmesi gereken bazı basit kurallar;

• Kararlı fakat nazik olun
• Tutarlı ve istikrarlı davranın
• Her komuta olan tepkisini harfiyen takip edin
• Söz dinlememesi durumunda köpeğinize asla vurmayın ya da dövmeyin
• İyi bir davranışı için yavrunuzu her zaman ödüllendirin ve takdir edin (sevgi ya da sevdiği bir yiyecek ile ödüllendirme gibi)

YAVRU KÖPEĞİNİZLE İLETİŞİM KURMAK

Yavru köpekler ve erişkin köpekler üç farklı ses tonunu anlarlar. Bu ses tonları aşağıda anlatıldığı gibi kullanılırsa, iletişim sorunu yaşamazsınız. Kontrolünüzü kaybetmiş bir şekilde yavrunuza asla bağırmayın, bu yavrunun sizden korkmasına sebep olur.

Tiz Ton: Bu tonu diğer yavruların sesine benzer şekilde kullanın. Bu tonu yavrunuzu motive etmek için kullanın. “Gel” ya da “yat” gibi.

Gerçekçi (duygusuz) Ton: Bu tonu köpekler havlarken kullanırlar. Komut vermek için ideal bir tondur. Bu ton sizin çok sakin, kendinizden emin ve kontrollü olduğunuzu gösterir.

Kalın (pes) Ton: Bu ton hırlama, homurdanma gibidir ve anneleri bu tonu yavruları uyarmak ve tahammülünün kalmadığını göstermek için kullanır. Bu ton “hayır” ya da “ahh” gibi onaylamamayı göstermenin bir yoludur.

YAVRU KÖPEĞİNİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN DAVRANIŞ EĞİTİMİ

Yavru köpeğiniz ismine karşılık vermeyi (tepki vermek) ve çağrıldığında gelmeyi mutlaka öğrenmelidir. Bu durum, yavrunuza yapmaması gereken bir şeyi yapmaya başladığında, uyarıcı bir komut vermeniz veya onu hemen çağırabilmeniz için çok büyük bir önem taşır.

Sık sık yavrunun ismini kullanarak “gel” emrini yapın ve komutu övgü ile tamamlayın. Bu yöntem, yavru köpeğinizin bu komutla ilgili olarak olumlu tecrübeler edinmesini sağlayacaktır.

Açık havada her zaman yavrunuzu gözlem altında tutun. Yavru köpeğiniz dışarıda iken çit ile çevrili bir alanda ya da tasması takılı olmalıdır.

YAVRU KÖPEĞİNİZ KAYBOLURSA

Yavrunuzu her ne kadar dikkatli bir şekilde izleseniz de, kaybolma olasılığı her zaman vardır. Bu yüzden yavru köpeğinizin kimliklendirilmiş olması önemlidir. Mikroçip kimliklendirilmesini kullanabilirsiniz (veteriner hekiminize danışınız) ya da isminin ve sizin irtibat bilgilerinizin bulunduğu bir tasma takabilirsiniz.

Bu gibi durumlarda kullanmak için yavru köpeğinizin yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafını ve detaylı tarifini elinizde bulundurun. Yavrunuz kaybolursa yardımcı olabilecek bazı ipuçları;

Bu gibi durumlarda kullanmak için yavru köpeğinizin yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafını ve detaylı tarifini elinizde bulundurun. Yavrunuz kaybolursa yardımcı olabilecek bazı ipuçları;

• Yavru köpeğinizin mikroçipinde kayıtlı olan bilgilerin saklı olduğu bilgi merkezi ile irtibat kurun. Böylece eğer yavrunuz bulunmuş ise bunu öğrenirsiniz.

• Komşularınıza onun fotoğrafını gösterin ve onlara yavrunuzu en son ne zaman, nerede gördüklerini sorun.

• Yavru köpeğinizin tarifini ve fotoğrafını içeren afişler hazırlayın. Bu afişleri yerel mağazalara asın.

• Yerel hayvan refahı kuruluşlarını ziyaret edin, belki yavrunuz oradadır. Buralara da afiş yapıştırın.

• Veteriner kliniklerine gidin ve afiş bırakmak için izin isteyin.

• Yerel gazetelerin “kayıp ve bulundu” bölümlerine ilan verin.

EV EĞİTİMİ

Yavru köpeğinize ismini öğretmek ve çağırdığınızda gelmesi eğitimlerinden sonra en önemli eğitim ev eğitimidir.

Köpekler, kendi ihtiyaçları ve sizin ihtiyaçlarınız için, ev içine ya da dışarıya tuvalet alışkanlığı kazandırılması anlamında da ev eğitimi alabilirler.

Yavru köpeğinize dış alanların kullanımını öğretmeden önce, yavrunuz aşılanmış olmalıdır. Yavru köpeğinizin bağırsak hareketlerinin kontrolünü imkansız kılacağından, iç alanların da parazitlerden arındırılmış olması gerekir.

1) UYGUN DİYET VE PROGRAMLAMA

Anahtar kelime kararlılıktır. Besin ve beslenme zamanı konusunda kararı ve tutarlı olmalısınız. Yavru köpeğinizin midesi yemeklerdeki değişikliklere karşı hassas yapıdadır, bu yüzden yavru köpeğinizin ev eğitimi boyunca, değilken diyetlerden kaçınmalısınız. Her gün aynı zamanda besleyerek, yavru köpeğinizin sindirim sistemini düzenleyebilir, tuvalet ihtiyacını giderme zamanını tahmin edilebilir hale getirebilirsiniz. Her öğünden kısa zaman sonra dışkısını yapma ihtiyacı duyacaktır.

Yemeğini yedikten sonra her seferinde, yavru köpeğinizi önceden belirlenen “ihtiyaç giderme yerine” götürün. Onunla birlikte kalın ve mutlu bir ses tonu ile “ihtiyaç zamanı” ya da “acele et” gibi kelimeler kullanarak onu cesaretlendirin ki o bu kelimeleri rahatlama olgusu ile ilişkilendirsin. İşini bitirdiğinde onu okşayarak sakin bir biçimde “iyi köpek” şeklinde konuşmalarla övün.

Eğer yavru köpeğinizin dışarı tuvalet eğitimi almasını İstiyorsanız, bu dışarı çıkma dönemini oyun zamanı olarak uzatmayın, aksi takdirde yavru köpeğiniz dışarıya olan bu ziyaretin ana konusunda karmaşa yaşar.

Yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidermesi gereken diğer zamanlar ise; sabah uyandığında, uyuklamalardan sonra, oyun oynaması bittiğinde, su içtikten sonra ve yatmadan hemen öncesidir.

Yavru köpeğinizi dışarıya çıkarırken her seferinde aynı kapıyı kullanın. Yavru köpeğiniz bu durumda, bu kapıyla dışarı çıkıp tuvalet ihtiyacını giderme olgularını ilişkilendirecek tir ve böylece yavru köpeğiniz tuvaleti geldiğinde bu kapıyı tırmalayarak ya da koklayarak size bu durumu anlatmaya çalışacaktır. Yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini gösteren diğer işaretler ise; yerleri koklaması, dairesel hareketler yapması, çömelmesi olarak sayılabilir. Eğer yavru köpeğiniz bu belirtileri gösteriyorsa onu hemen belirlediğiniz “ihtiyaç giderme noktasına” götürün.

2) UYGUN SINIRLANDIRMALAR

Uygun sınırlandırma uygulaması ev eğitiminin çok önemli bir bileşenidir. Yavru köpeğinizi eve getirir getirmez ona evde yalnız olduğunda kendi bölgesinin neresi olduğunu, yatağının neresi olduğunu, uyuklayabileceği ve kalabileceği yerin neresi olduğunu öğretmeye başlayın.

Yavru köpeğinizin yatacağı yere güvenli olmayan, sert plastikten ya da naylondan yapılmış oyuncaklar gibi maddeler koymayın (yavru köpeğinizin rahatı ve sıcak kalması için içeriye havlu, battaniye ya da güvenli yastıklar koyabilirsiniz. Ancak yavru köpeğinizin bu malzemeleri kemirmediğinden ya da yutmaya çalışmadığından emin olmalısınız).

Yavru köpeğinizin yatacağı yere yemek ya da su bırakmayın. Çünkü bu gibi tüketimlerden sonra yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacını giderebilmesi için bir alan bulunmamaktadır. Yavru köpekler uyku zamanlarına karşı çok sadıktırlar ve onlara sağlanan yerleri (kulübelerini) kirletmezler. Her yemekten sonra ve düzenli aralıklarla kulübelerinden dışarı çıkarlar.

Her sabah ilk iş olarak yavru köpeğinizi kulübesinden çıkarın ve ardından ona “ihtiyaç giderme noktasına” kadar eşlik ya da Önderlik edin ve işini bitirene kadar onu cesaretlendirin, övün. Siz evinizde değilken yavru köpeğiniz kulübesinin dışına çıkabilmelidir ya da bir odada gezinebilmelidir. Ancak bu oda kolay temizlenebilen bir oda olmalıdır.

Yavru köpeğin yeterince olgunlaşana kadar ya da bağırsak veya idrar kesesi kontrolünü yapabilecek duruma gelene kadar, kulübesinin içinde uzun süre bulunmaya zorlanmamalıdır. Pratik bir yönteme göre, yavru köpeğinizin ay olarak yaşı, yavrunuzun tuvalet ihtiyacı duymadan konforlu bir şekilde geçirebileceği saat miktarına eşittir. Örneğin 2 aylık bir yavru köpek 3 saat boyunca kulübesinin içinde bırakılmamalıdır.

Evden uzun süre uzak kalacağınız zamanlarda, güvendiğiniz birinden yavru köpeğinizi programlanan aralıklarda tuvalet ihtiyacını gidermesi için dışarı çıkarmasını isteyin. Yaşça daha büyük yavruları, sekiz saatten daha uzun süre yalnız bırakmayı asla denemeyin. Aksi halde uygun çalışmalarla ve sosyalleşme ile ilgili olarak sizi yanıltacaklardır.

Eğer kulübe metodunu takip ederseniz, yavru köpekler 4 ile 6 hafta arasında ev eğitimi alırlar. Bazı durumlarda daha kısa sürede başarılı olabileceği gibi, bazıları da 6 aydan daha uzun zaman alabilir. Bu yüzden yavru köpeğinizin bu konu ile ilgili olarak cesaretini kırmayın ya da onu yermeyin. Her yavru köpek bir bireydir. Sabır ve kararlılık, uzun vadede sizi ödüllendirecektir.

3) UYGUN CEZALANDIRMA

Yavru köpeğiniz kaza ile bir şey yaptığında asla ceza vermeyin. Popüler bir inancın aksine, yavru köpeğiniz kaza ile bir şey yaptığında burnuna bastırmamalısınız, ona bağırmamalısınız, vurmamalısınız ya da onu dışarı atmamalısınız. Gecikmiş bir cezalandırma sadece yavru köpeğinizin kafasını karıştırır.

Eğer yavru köpeğinizin bir yere dışkıladığını görürseniz, onu alıp o bölgeye götürün, ardından kalın bir ses tonu ile kararlı bir biçimde “Hayır!” deyin. Daha sonra dışkıyı kağıt havlu ile temizleyin Yavru köpeğinizi ve kirli kağıt havluyu da yanınıza alarak dışarıda belirlediğiniz tuvalet bölgesine götürün. Kağıt havluyu zemine koyun ve yavru köpeğinize koklatın. Bu sahne, yavru köpeğinizin bir daha ki sefere bu bölgeye tuvalet ihtiyacını gidermesini sağlayacaktır. Bundan sonraki zamanlarda bu kazaları önleyebilmek için, yavru köpeğinizi daha yakın olarak gözlemlemeniz gerekecektir.

Yavru köpeğinizi kulübesi dışındayken düzenli olarak gözlemliyorsanız zeminde bu gibi kütleler (dışkı) bulmamalısınız. Eğer yavru köpeğinizin tuvalet ihtiyacı gidermek isteyen davranışlar sergilediğini fark ederseniz derhal uygun bir ses tonu ile ” Hayır!” demelisiniz ve bir an evvel onu dışarıda bu iş için belirlediğiniz alana götürmelisiniz. Yavru köpeğinizi, bu işten sonra kendisini rahatlatır rahatlatmaz, takdir etmeli ve övmelisiniz.

4) KOKU GİDERİCİLER

Yavru köpeğinizin koku alma duyusu sizinkinden kat kat daha keskindir. Kaza ile oluşmuş bir tuvalet ihtiyacı sorunundan sonra bölgedeki koku giderilmezse, köpeğiniz aynı bölgeye aynı hatayı yeniden yapmak için gelecektir. Konvansiyonel ev temizleme ürünleri kokuyu sizin burnunuzun alamamasını sağlayabilirler. Fakat aynı durum yavru köpeğiniz için geçerli değildir. Birçok evcil hayvan dükkânı, kokuları giderme anlamında çok daha etkili, özel koku gidericileri bulundururlar.

KEMİRME

Yavru köpeklerin kemirme problemi genellikle diş çıkarmaya, can sıkıntısına ya da strese bağlıdır ve bu durum yavru köpeğinizin doğasına yerleşmeden, bir an evvel, vazgeçirilmelidir.

Yavru köpeğinize buz küpleri vermek, diş çıkarmasına yardımcı olur (yalnız buz küplerinin onun idrar kesesini dolduracağı ve bu yüzden tuvalet ihtiyacını gidermesi için bir yerin olmasının gerekeceğini unutmayın).

Güvenli kemirme oyuncaklarının temini yavru köpeğinizin can sıkıntısını azaltabilir. Böylece siz yanında olmadığınızda tehlikeli maddeleri kemirme sorunu olmayacaktır :

• Yavru köpeğinizi kabul edilebilir sınırlar dışında bir şeyi çiğnerken yakaladığınızda “Hayır!” ya da “Ahh!” diye bağırarak, uygunsuz davranışının üzerinden dikkatini çekmesini sağlayın.

• Evcil hayvan mağazalarında bulunan zararsız fakat tadı iyi ürünler kullanarak yavru köpeğinizin mobilyalarınızı ya da başka şeyleri kemirmesini engelleyin.

• Evcil hayvanınız için uygun ve güvenli ürünlerle ilgili olarak veteriner hekiminize danışın.

AĞLAMA VE MIZMIZLANMA

Yavru köpeğiniz sizi, ailesi ya da sürüsü olarak görür ve mümkün olduğunca sizinle birlikte olmak ister.

Her ne kadar bazı zamanlar onu yalnız bırakmanız gerekli de olsa, bu onlar için stresli bir durum olacaktır. Çünkü yavru köpeğiniz sizin ne zaman döneceğinizden emin olamaz. Endişelenebilir ve ağlayabilir, mızmızlanabilir uluyabilir (sürüsünü bulmaya çalışan bir kurt gibi). Yavru köpeğiniz yalnızlıkla başa çıkabilmeyi öğrenmek için güven verilmeye ve övgüye ihtiyaç duyar.

Yavru köpeğinize yalnız başına kalmayı öğretmeye, siz evde iken kısa zaman dilimlerinde kulübesinde yalnız bırakarak başlayın. Kulübesinde sessizce oturduğu zamanlarda onu takdir edin ve övün. Onu kulübesinin dışına çıkardığınız zamanlarda, onun bu durumu onu kurtarıyormuşsunuz gibi algılamasına izin vermeyin.

Çalışmadığınız günlerde kısa zamanlı dönemlerde evi terk edin. Bu zaman dilimlerini kademeli olarak artırarak onun kulübesinde yalnız başına kalması durumunu olağan hale getirin.

Evden ayrılma ve eve dönüş anlarını büyük bir mesele haline getirmeyin. Bu durum yavru köpeğinizin endişe duygusunu destekleyecektir.

Yavru köpeğiniz, sizin geliş ve gidiş zamanlarınızı tahmin edebilme yeteneğini geliştirecektir ve zamanla bunu öğrenecektir.

Yalnızlık olgusundan dikkatini çekmesi için ona güvenli oyuncaklar verin. Odada hafifçe çalan bir radyo bulundurmayı tercih edin. Böylece yavru köpeğiniz sesler duyacak ve kendini güvende hissedecektir.

OYUN OYNAMA

Yavru köpekler, günlük egzersizlere ve düzenli oyun zamanlarına ihtiyaç duyarlar. Oyun, siz ve yavru köpeğiniz arasındaki önemli bir etkileşimdir. Bu onun sosyalleşme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Egzersizlerini destekler ve sizinle arasındaki bağların kuvvetlenmesini sağlarken yavru köpeğinizin bastırılmış enerjisinin de dolaylı bir biçimde boşalmasını sağlar.

Yavru köpeğiniz sizi burnu ile dürterek, pantolonunuzun paçasından çekerek ya da başı ile hareketler yaparak (kafası ve göğsü ile eğilme hareketleri gibi veya kalçasını kaldırma şeklinde) sizi oyuna çağırır.

Git-getir, kovalamaca, saklanma-bulma ve takip etme gibi oyunlar yavru köpeğiniz için eğlencelidir ve doğal içgüdülerini ifade edebilmesini sağlar. Aynı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlar da aynı şeyleri yapmaktan sıkılırlar. Bu yüzden çeşitlilik önermelisiniz ve farklı oyuncaklar temin etmelisiniz.

DAVRANIŞ EĞİTİMİ

Köpeği davranış konusunda eğitmek ve kötü alışkanlıklarından vazgeçirmek için hiçbir zaman çok geç değildir. Sorunlu bir hayvan sahibi olarak daha tasmaya alıştırmadan onu bu gibi hususlarda eğitebilirsiniz. Birkaç gün içinde kendi ismini, HAYIR, GEL, DUR gibi sözcükleri öğrenmelidir. Bu tür problemlerle ve çözümleriyle ilgili bir liste aşağıdadır.

DİLENME

Bu alışkanlık köpek çok küçükken başlar ve hemen durdurulması gerekir. Aile yemek zamanı masanın etrafında toplandığı zaman yavru bir köpeğin dilenmesi normaldir. Bunu yaptığında onu ciddi bir sesle uyarınız. Ya başka bir odaya götürünüz yada teneke kutuyu sallayarak HAYIR, YAT AŞAĞI, DUR veya YERİNE GİT komutlarını veriniz. Bunları devamlı bir şekilde uygularsanız o da bu kötü huyundan vazgeçecektir. Sakın hoş görülü davranmayınız ve hiçbir zaman ona yemek masasından yiyecek vermeyiniz.

ÇÖP KUTULARI VE TENEKELERİ

Yavru bir köpek için çöp kutularının veya tenekelerinin içine girmek normal bir şey sayılmalıdır. Yemek kokularıyla uyarılmış ve etrafa dağılabilen kağıt parçaları ve kutularla oynamak isteyecektir. Bu problemden kaçınabilmek için en iyi yöntem bu gibi şeyleri yavru köpeğin erişemeyeceği yerlerde tutmaktır. Bu evinizde mümkün değilse o zaman yine ciddi ve devamlı bir biçimde uyarılması gerekmektedir. Kısa zamanda çöplere HAYIR denildiğini öğrenecektir.

ARABALARI KOVALAMAK

Yavru köpeğiniz, koşu yapanları, bisiklete binenleri ve arabaları kovalıyorsa onu tasmasız dışarı çıkarmayınız. Kovalamaya başlayınca bırakınız tasma ipinin sonuna kadar koşsun. İp sonuna geldiği zaman ipi çekerek HAYIR deyiniz. Zamanla kovalamayı boynundaki ağrı ile eşit görecektir. Problemin niteliğine göre 1,5 metre ile 9 metre uzunluğunda bir tasma ipi kullanınız.

AŞIRI HAVLAMA

Havlamanın belirli bir ölçüsüne izin verilebilir. Köpeğiniz aynı zamanda sizin koruyucunuz da olmak istiyorsa bırakın olsun. Ancak aşırı havlama çoğu kez paralı tenekenin sıkıca ve sesli olarak sallanıp ciddi bir HAYIR komutu ile kolayca düzeltilebilir.

HIRLAMA VE ISIRMA

Isıran köpeklerin çoğunluğu şımartılmış köpeklerdir. Yavru bir köpek iken hırlamaya başlamış ve cezasız kurtulmuşlardır. Sonra da ısırmak istemişler ve gene cezasız kalmışlardır. Köpeğin biri bir insanı ısırabileceğini öğrenirse ona artık güvenilemez. Daha sonra hep ısıracaktır. Çözüm bunu başlangıçta önlemektir. Mamasını yerken mama kabını almakla işe başlayınız. Hırlarsa ön ayakları yerden kesilene kadar ensesinden tutup onu havaya kaldırıp onu uyarınız. Ve tekrar mamasını biraz da teselli edici sözlerle veriniz. Hırlamaya devam ederse para kutusunu kullanınız. Bu usul genellikle iyi sonuç verir.

SERSERİ DOLAŞMA

Olgun bir köpeğe serseri olup devamlı sağda solda sürtmenin doğru olmadığını öğretmek mümkün olmasa da yavru bir köpeği eğitmek epeyce basittir. İşin anahtarı ona bahçesinin sınırlarını öğretmektir. Burada da ona aslında kötü bir huyu önleyici nitelikte iyi bir huy aşılamaktasınız. Tasmasını boynuna takınız ve bahçeden dışarı doğru yürümeye başlayınız. Kenara gelince HAYIR diyerek onu geri çekiniz. Bunu defalarca tekrarlayınız.

UYSALLIK EĞİTİMİ

Uysallık eğitiminin önemi anlatmakla bitirilemez. Çağrıldığı zaman gelmesini öğrenmiş olması, örneğin köpeğinizin hayatını kurtarabilir. Elbetteki iyi eğitilmiş bir köpekle yaşamak sizi tasmasından çekerek caddeye sürükleyen, çamurlu patileriye üstünüze atlayan veya misafirlerin önünde sakin sakin oturmayı reddeden bir köpeği olmaktan çok daha kolaydır.

Köpeklerde Davranış Bozukluğu Asosyallik Oluşumu Nedenleri ve Çözümleri

Köpeğin ırkı ne olursa olsun ki bu bir Golden cinsi köpek dahi olsa asosyal bir köpekle yaşamak tehlikeli bilinen Pitbull, Doberman, Rottweiler vs. ırkından bir köpekle yaşamaktan çok daha zor ve tehlikelidir.

Köpeğin köpeklere, diğer hayvanlara, insanlara, veteriner hekimlere ve iğne batması, su, banyo yapma, araba, gök gürültüsü, yıldırım sesi, silah sesi , korna sesi, elektrikli süpürge, fön makinesi, tasma kayış vs gibi dış etkenlere karşı asosyal olmaya iten çeşitli sebepler vardır.

Öncelikle temel olarak canlılar bilmedikleri, anlamadıkları, çözümleyemedikleri onlara yeni olan şeylerden ve onlara acı veren etkenlerden korkarlar.

Ayrıca onlara acı veren etkenlere karşı da korkuyla dolup bunları fobi haline dönüştürürler.

Canlılar ufak yaşta acı veren deneyimler hariç diğer dış etkenlere karşı kolay aşina ve adapte olurken ileri yaşlarda bunda zorlanırlar.

Bu yüzden bebek çağda uygun olarak bu etkenlere karşı alışması, kanıksaması sağlanmalıdır.

Bu etkenleri örneklendirmek istersek;

Köpeğe ehil olmayan kişilerin uygun olmayan bölgelere ve veya canını yakacak şekilde iğne batırması, hayvanın canını çok yakacak penisilin benzeri antibiyotiklerle yine aynı şekilde canını çok yakacak B, C gurubu vitaminlerin lidokain (Ağrı kesici) ile karıştırmadan yapılması yine aslında köpeklerde kullanılması çok tehlikeli olan, alerjik bünyeli köpeklerde ölüme yol açan ve çok yakan, ülkemizde küçükbaş ve büyükbaş hayvanların uyuz tedavisinde kullanılan ivomec adlı ürünün dış parazit ilacı olarak dahi kullanılması köpeklerde iğneye karşı fobi oluşmasına yol açarak köpeklerin o acıyı yaşamamak adına iğne yapan kişiye hatta sahibine dahi saldırmasına ve hatta bir aşının yapılmasına dahi imkan vermeyen köpekler haline dönüşmesine sebebiyet verir. Bu fobinin tedavisi de yoktur.

Yine iğnenin ne olduğunu dahi bilmeyen veya iğne fobisi oluşmamış kuzu gibi köpeğe dahi ya ısırırsa korkusuyla karga tulumba bir kaç kişi üzerine çöküp iğne yapmaya kalkarsa bu da köpeğin endişe duymasına ve uzun vadede iğne yapılırken ters tepki vermesine sebebiyet verir. Acıyla bütünleşmediği için bunun tedavisi vardır.

Yavrudan köpeği banyo yapmaya ve fönlenmeye alıştırmak için ilk banyolarını yaptırırken ne sıcak ne soğuk su kullanmamak, tazyikli şekilde su tutarak suya karşı ürkütmemek, gözünü yakmayan şampuan kullanmak, fönleme aşamasında fönü kafasını kurutmak amaçlı kullanmamak ve vücuduna da arkadan doğru 40, 50 cm gibi mesafeden tutmak ve hatta banyo harici fön makinesi sesinden korkmaması için yavruyu kucakta severken uzak mesafeden fön çalıştırılarak bunun sesine alışması, korkmaması, korkulacak bir şey olmadığı yönünde ikna olması sağlanır.

Yine elektrikli süpürge, silah sesi, korna sesi vesaire de mantık ve yol aynıdır. Kucakta sevilir durumda (Güvendesin korkulacak panik yapacak tehlikeli bir durum yok) iken bu seslere karşı ön alıştırma aşamasında kulağının dibinde değil uzaktan gelecek şekilde çalıştırarak alışması sağlanır.

Düşünün ava alıştırmak üzere ilk defa ava götürülmüş yavru bir köpeğin kulağının dibinde bam diye habersiz şekilde tüfek patlatıldığını, işte bu köpeği bir daha ava götüremezsiniz, kaçar gider kaybolur ormanda, yapmanız gereken kulağının dibinde değil uzağında ve sevilir (Güvendesin) vaziyetteyken silah patlatılır ve 3, 5 alıştırmadan sonra korkulacak bir şey olmadığına kanaat getirmiş olur.

Yine gök gürültüsü, yıldırım sesi korkusu için o anlarda onun yanında olmak ve ona melodik seslerle hitap ederek sevmek, kucaklamak (Güvendesin, korkulacak bir şey yok) onun bu etkenlerden korkmasının yersiz olduğuna kanaat getirmesini sağlayacaktır.

Arabaya alışması açısından ise hapse, hücreye düşmüş esir tutsak gibi karga tulumba karanlık bagaja atmak kapamak değil onun lideri yol göstericisi olarak ondan önce sahibinin motoru kapalı vaziyetteyken arabaya binerek köpeğin de onu takip etmesini sağlaması ve diğer kişinin sahibiyle köpek arabaya yerleşmiş ve sahibi köpeği severken (Güvendesin) arabanın motorunu çalıştırıp yola çıkartılması gerekir.

Köpeklerin vahşi doğada avı olan kedi gibi diğer hayvanlara karşı sosyalleştirilmesi için de ufak yaşta bu canlılarla kontrollü şekilde tanıştırılıp haşır neşir olması sağlanmalıdır.

Köpeklerin vahşi doğada avı olan kedi gibi diğer hayvanlara karşı sosyalleştirilmesi için de ufak yaşta bu canlılarla kontrollü şekilde tanıştırılıp haşır neşir olması sağlanmalıdır.

Örneklendirmek gerekirse Kangal, Alman Kurdu (Alman Çoban Köpeği), Rottweiler gibi çoban köpeklerinin çiftlik hayvanlarına zarar vermeden çobanlık yapabilmesi için bebek çağda bunlarla beraber büyütülmesi gerekir. Aksi taktirde bebekliğini, çocukluğunu bu hayvanlarla bir arada büyüyerek geçirmeyen hiç bir çoban köpeği ırkının bırakın çobanlık yapmayı bu hayvanları avı olarak görmesine sebep verecektir.

Yine anne yanından çok küçük yaşta ayrılmış ve diğer köpeklerden tecrit edilmiş şekilde büyütülmüş köpekler ile gelişme çağında ve veya karakteri henüz oturmamış olan köpeklerin ki çoğunlukla hemcinsleriyle kısıtlı diyaloğu olan bu köpeklerin hemcinsleri tarafından sebebini anlayamadığı şekilde saldırıya uğrayıp hırpalanmasının yarattığı travma da onların diğer köpeklere karşı ön yargılı olmasını ve güvensizlikle başlarına hep aynısının geleceğini düşünüp onlar beni ezmeden ben onları ezip onlara karşı üstünlük sağlamalıyım düşüncesiyle asosyal saldırgan ve kavgacı köpekler haline gelmelerinin sebepleridir.

Köpeklere karşı asosyal olup da insanlara karşı sosyal veya tam tersi köpeklere karşı sosyal olup da insanlara karşı asosyal olan köpekler de olabildiği gibi her iki türe karşı da sosyal veya asosyal olan köpekler mevcuttur.

Bunda rol oynayan etkenler olarak hemcinslerinden tecrit edilmiş ve veya onlar tarafından ciddi şekilde ısırılmış, paralanmış olması, yine insanlara karşı asosyal olmasının sebepleri olarak da belli bir kaç kişinin haricinde bekçi köpeğiymiş gibi insanlardan tecrit edilmiş şekilde büyütülmüş olması ve veya bir kafeste veya zincirde aynı şekilde büyütülmüş olması veya sahibi tarafından insanlara karşı tut, saldır parçala vs. şeklinde kışkırtılmış olması ve üstüne üstlük köpeğin verdiği havlama saldırı gibi eylemlerinin sahibi tarafından aferin oğlum vs denilerek sevilmesi yoluyla motive edilmesi de bu saldırganlığın daha da bir üst aşamaya taşınması sağlanır.

Yine bahçe, çit, kafes, zincir altında bulunan köpeklerin çocuklar tarafından taşlanması da köpeklerin çocuklara, insanlara karşı saldırgan olmasına sebebiyet verir.

Yine bir apartmanın bahçe katını ve veya bir tarlayı kiralayıp içine 5, 10 köpek taşıma çantası, kulübe veya kafes koymayla kendini köpek çiftliği, köpek eğitim merkezi, köpek eğitim okulu, köpek pansiyonu, köpek oteli, köpek evi, köpek bakım merkezi vs. isimlerle etiketleyen lakin aslında kaçak göçek at hırsızı tipli kişilerin ruhsatsız yerlerine hakkında araştırma dahi yapmadan bırakılan köpeklerin elbette akıbeti de meçhul olacaktır.

Köpek eğitimi veya köpek pansiyonu, köpek oteli, köpek bakımı gibi amaçlarla 30 kilo olarak verdiğiniz köpeğinizi verdiğiniz yerden 15 kilo olarak da dişleri kırılmış olarak da ve veya bir başka köpek tarafından parçalanmış olarak da alabilirsiniz. Hatta satılıp kaçtı da denirse hiç şaşırmayınız.

Ruhsatı olmayan yer ve kişiler için kanunların cezai müeyyidesi yoktur, hakkınızı arayamazsınız.

Bu ve benzeri bir çok travma ile köpeklerimizin psikolojisinin bozulması ve onunla yaşamanın eziyet haline gelmesi olağan durumlardır.

Bu yüzden ruhsatlı olmayan, ruhsat almış olsa dahi işinin ehli olmayan, dolandırıcı tipli güven vermeyen çapsız kişi ve sözde işletmelerden uzak durunuz.

Her zaman adının arkasında durabilecek çapta ve özde markalaşmış kurumsallaşmış firmaları tercih ediniz.

Köpek veya çocuk sahibi olmanın sorumluluğu onun karnını doyurmaktan, başına bir çatı koymaktan ibaret değildir!

Daha köpek veya çocuk sahibi olmadan önce onların bakımı, eğitimi ve öğretimi hakkında eğitim alıp bilinçli birer ebeveynler olarak olası bu ve benzeri travmaları ne onlara ne de kendinize yaşatmamış olursunuz.

Greendog Köpek Eğitimleri

Uzman yerli ve yabancı eğitmenler tarafından Yavru Köpek Eğitimi, Yavru Köpek Uyum Eğitimi Puppy Training, Temel İtaat Eğitimi Sevk tasmalı itaat eğitimi Basic Obedience Dog Training, İleri İtaat Eğitimi Sevk tasmasız itaat eğitimi Advanced Obedience Dog Training, K9 Eğitimi K9 Güvenlik köpeği eğitimi Protection Dog Training Saldırı Eğitimi Koruma Köpeği eğitimi, Alan, Eşya Obje, Araç Koruma Eğitimi, Şahıs koruma Bodyguard eğitimi, Silah Eğitimi, Arama Köpeği Eğitimi, Patlayıcı Arama Köpeği Detektör Köpeği eğitimi, Narkotik madde Uyuşturucu Arama Köpeği eğitimi, Trüf Mantarı Arama Köpeği eğitimi, Arama Kurtarma köpeği eğitimi, Şov Aktör Oyuncu köpeği Eğitimi, İşitme Konuşma Engellilere Özel köpek eğitimi, Engelli Köpeği eğitimi, Engelli Hizmet Köpeği eğitimi, Davranış Eğitimi Dog Behavior Training Davranış problemleri çözümü, Sosyalleşme eğitimi Asosyallik Sosyalleşme Problemleri çözümü, Agresyon Sorunu çözümü Dog Aggression problemi rehabilitasyonu, Altına Kaçırma Çiş Kaçırma sorunu çözümü, Aşırı Heyecan Korku Problemleri çözümü, Psikoterapi ve Rehabilitasyon hizmetleri.
Köpek Eğitimi Fiyatları – Ücretleri Saldırı eğitimi ücretleri, Saldırı eğitimi fiyatları, Koruma eğitimi ücretleri, Koruma eğitimi fiyatları, Bodyguard eğitimi fiyatları, K-9 eğitim fiyatları, K-9 eğitimi ücretleri, Köpek eğitimi fiyatları, Köpek eğitim fiyatları, Köpek temel itaat eğitimi fiyatı, Köpeklerde temel itaat eğitimi fiyatı, Köpek eğitim ücreti, Köpek eğitim ücretleri, Köpek eğitimi ücretleri, yavru köpek eğitimi fiyatları, köpek eğitimi İstanbul, köpek eğitim çiftliği fiyatları,köpek eğitim fiyatları, köpek eğitim merkezi fiyatları, İstanbul köpek eğitimi fiyatları, İstanbul Anadolu yakası köpek eğitimi fiyatları, Yetişkin köpek tuvalet eğitimi, Köpeklerde tuvalet sorunu, Köpeklerde dışarı tuvalet eğitimi, Köpek tuvalet eğitimi ne zaman başlar, Köpek tuvalet eğitimi, Yavru köpek tuvalet eğitimi, Yavru köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir, Köpeklere tuvalet eğitimi nasıl verilir, Köpek dışarı tuvalet eğitimi, Köpek tuvalet sorunu, Köpek tuvalet eğitimi nasıl verilir, Köpeklerde tuvalet eğitimi ne kadar sürer, Köpek tuvalet eğitimi nasıl yapılır, Köpeklerde tuvalet eğitimi nasıl verilir, Köpeklerde tuvalet eğitimi nasıl yapılır, Köpek tuvalet eğitimi ne kadar sürer, Köpeklerde tuvalet eğitimi ne zaman başlar, Golden Retriever tuvalet eğitimi, Labrador tuvalet eğitimi, Rottweiler tuvalet eğitimi, Alman Kurdu tuvalet eğitimi, Köpek tuvalet eğitimi fiyatları

Read Previous

Köpek Eğitim Uzmanı

Read Next

Köpek Eğitimleri

× Greendog Whatsapp Hattı