German Shepherd Alman Kurt
German Shepherd Alman Kurt
Alman çoban köpeği veya Alman kurdu, Almanya kökenli bir köpek ırkıdır. Türkçe de bazen kurt köpeği olarak da anılırlar.
Büyük, atletik ve güçlü olduğu kadar zeki olması, doğru yetiştirildiğinde bu köpeği mükemmel bir aile veya koruma, yahut iş köpeğine dönüştürür. Alman kurtları ikiye ayrılır; iş köpekleri ve şov köpekleri denilen iki farklı versiyonu vardır. İş köpeği olarak üretilen alman kurtları daha yüksek bir kalçaya ve daha uzun bacaklara sahiptirler.
Show için üretilen köpekler ise daha alçak bir kalça, adaleli bir vücuda ve çok gösterişli bir posta sahip olurlar. Alman kurtların da en sık rastlanan hastalık kalça çıkığı (kalça displazisi) olarak bilinen eklem rahatsızlığıdır.
Ayrıca alman kurtları çok hassas bir mideye sahip oldukları için özel bir diyet ile veya içeresinde fazla çeşit olmayan, aynı zamanda köpeğin alerjisinin bulunmadığı mamalar ile beslenmelidir. Alman kurtları dünyada en çok tercih edilen ırklar arasındadır. İş köpeği olarak, asker ve polis köpeği olarak kullanılmaktadır.
Özellikleri
Kilo: Erkek: 30–40 kg, Dişi: 22–32 kg
Boy: Erkek: 60–65 cm, Dişi: 55–60 cm
Alman çoban köpeklerinin ideal boyu dişilerde 57,5 cm, erkeklerde ise 62,5 cm’dir. 2,5 santimetreye kadar sapma olağan karşılanır. Ağırlıkları ise dişilerde 22-32, erkeklerde ise 35-40 kilogram arasındadır. Yüzü sert hatlıdır. Alnı kubbe şeklindedir, burnu uzundur. Burun mantarı siyahtır.
Çenesi güçlü olduğundan, keskin ısırışlara sahiptir. Gözleri orta büyüklükte kahverengidir. Neşeli, zeki ve kendinden emin bakar. Kulakları geniş ve dik, önde ve birbirine paraleldir. Boynu uzundur ve kaldırıp indirerek hareket esnasında hızını ayarlar. Kuyruğu uzun ve tüylüdür.
Bu cins kendi arasında 12’ye ayrılır. kısa tüylü,uzun tüylü cinsleri vardır bazılarının beli boyun yüksekliğinin yarısı kadar düşük olabilir bunlar genellikle show köpeği (showline) olarak kullanılır.Bazı türlerinin ise beli düzdür(workline) ve düşük bel ile kıyaslandığında daha iridir.
Alman Çoban Köpekleri’nin çeşitli renklere mensup olanları vardır. Genellikle sarımsı kahverengi, siyah – kırmızı ve siyah renklerde olurlar. Nadir olarak tümü siyah, gri kırçıllı ve tümü beyaz renklere mensup olanlarda vardır.
Aslında eskiden siyah, gri ve beyaz renkli köpekler daha çok bulunurdu. Kahverengi, siyah gibi renkli köpekler laboratuvarlar da deneyler ile DNA’ları değiştirilerek üretilmiştir. Bu köpeklerin aslı Almanya’da gridir.
Alman Çoban köpeği zekası ile meşhur bir köpek ırkıdır. 2000’li yılların başından beri tutulan istatistiklere göre, ABD’de en fazla kayıtlı olarak beslenen ilk 3 köpek arasındadır. Bunda Rin-Tin-Tin ve Strongheart gibi bir çocuk ile (bu ırka mensup) köpeği arasındaki ilişkiyi işleyen popüler filmlerin etkisi olduğu düşünülür.
Yapısı
Alman çoban köpekleri oldukça aktiftirler, ırk standartlarına göre oldukça kendin emin bir yapıya sahiptirler. Eğitilmeye heveslidirler ve görevlerini gönüllü olarak yaparlar.
Çok vefalı ve sahibine karşı sevecendirler. Eğer sosyalize edilmezse insanlara karşı saldırganlaşabilir.Soğuk bir karaktere sahip olan kişileri dahi kendine çekebilir ve yabancılara karşı sevecendir. Oldukça itaatkar ve kafası kolay kolay karışmayacak karakterdedir.
Sağlık
Alman Çoban Köpeklerinin, ortalama ömrü 12 yıl civarındadır.
3 hassas noktaları vardır. Kalça çıkığı, mide ve kulaklar.
Kalça Çıkığı genelde ebeveynlerden geçer, ameliyat ile düzeltilse bile köpekten tam performans alınamaz. Sindirim sistemleri kısa ve hassastır. Kuru mamanın yanı sıra, barf diyetiyle de (çiğ besin) besleyenler vardır. Kulak düşüklüğü istenmeyen bir durumdur. Genellikle genetiktir. Kulağı düşük köpekler ırk yarışmalarına alınmaz ve üremesi için izin verilmez.
Bir köpeğin üretimde kullanılabilmesi için Schutzund ve Körung sınavlarından geçer not almaları gerekmektedir. Dernekler, 3-3’den yakın kan çakışması durumunda çiftleşmeye izin vermez.
Kulanımı
Alman Çoban köpekleri çok çeşitli alanlarda değişik görevlerde bulunabilirler.Çoğunlukla polis köpeği olarak kullanılırlar. Çünkü, keskin burunları sayesinde patlayıcı, uyuşturucu ve ceset gibi unsurları kolayca birbirinden ayırabilir ve tespit edebilirler.
Ayrıca askerler tarafından da benzer görevlerde kullanılırlar. Askerleri bir tuzak veya düşmana karşı uyarır.Ayrıca bu köpekler paraşütten veya uçaktan atlama konusunda eğitim alır.
Alman Çoban Köpekleri, görevlerini yaparken ne olursa olsun dikkatleri dağılmaz ve büyük bir ciddiyetle işlerine odaklanırlar. Örneğin II.Dünya Savaşı’nda Stalingrad Savaşı sırasında kullanılmışlardır.
Alman Çoban Köpeği, Alsatian diye de tanınır. Gösterişli, dengeli ve çok güçlü bir köpektir. Pas rengi ve kahve rengi ile siyah ya da tamamen siyah olabilir. Burun her zaman siyahtır. Hafif fakat güçlü bir kemik yapısıyla sağlam, adaleli ve hafif dikdörtgen bir vücut yapısı vardır. Başı vücudu ile orantılı olmalıdır. Hafif konveks bir alnı vardır.
Güçlü makas ısırışı ile kapanan dişleri, vücutla birleşen yeri geniş ve uca doğru sivrileşen dik ve öne bakan kulakları vardır (Altı aydan küçük yavrularda hafif öne kıvrık olabilir) Gözler badem şeklinde, koyu renkli ve zeki ifadelidir. Tüylü kuyruğu neredeyse yere kadar iner. Ön bacaklar ve omuzlar adaleli, baldırlar güçlü ve sağlamdır. Yuvarlak ayakları sert tabanlıdır. Uzun veya kısa tüylü olabilirler.
Karakteri
Çoğunlukla iş köpeği olarak kullanılan Alman çoban köpeği korkusuz, dikkatli ve zekidir. Cesur, neşeli, itaatkar ve öğrenmeye heveslidir. İnanılmaz sadakati ve cesareti ile tanınır. Kendinden emin bir sukünete sahiptir; ancak asla düşmanca değildir. Çok yüksek öğrenme kapasitesi vardır. Alman Çoban köpekleri aileleri ile birlikte olmaktan büyük keyif alırlar; ancak yabancılara karşı mesafelidirler. Bu ırk ailesiyle olmaya gereksinim duyar ve uzun süre yanlız bırakılmak istemez.
Sadece gerektiğinde havlar. Alman çoban köpeklerinin oldukça gelişmiş koruma güdüleri vardır, bu nedenle aşırı korumacı olmaması için dikkatle ve özenle diğer insan ve hayvanlarla genç yaşta sosyalleştirilmelidir. İnsana karşı sergilenen saldırganlık dikkatsiz üretim ve eğitim nedeniyledir. Dikkatli üretilmiş ve eğitilmiş dengeli bir köpek diğer ev hayvanları, çocuklarla ve ailesiyle güvenilirdir. Erken yaşta itaat eğitimine başlanmalıdır. Alman çoban köpeğini doğru üreticiden almak çok önemlidir.
Bazıları çekingen ve huysuzdur. Bu karakterdeki köpeklerin korku nedenli ısırmaya eğilimi vardır. Yavrunun ailesini iyi incelemek gerekir. Cezaya dayalı bir eğitim bu köpeklerde başarıya ulaşmaz. Irk o kadar zeki ve eğitilebilirliği öylesine yüksektir ki çoban köpekliği, koruma köpeği, polis ve asker köpeği, körler için rehber köpek, arama ve kurtarma köpekliği işinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Alman çoban köpeği popüler bir aile ve show köpeğidir.
Yaşam Ortamı
Alman çoban köpeği yeterli egzersiz imkanı sağlanırsa apartmanda da yaşayabilir.
Egzersiz İhtiyacı
Alman çoban köpeği eğitim egzersizleri ile birleştirilmiş yoğun aktiviteden hoşlanır.
Bakımı
Bu ırk, az da olsa sürekli tüy döker ve mevsimsel tüy dökümü oldukça yoğun olabilir. Eve dökülen tüyler problemse günlük fırçalama tavsiye edilir. Deri yağ dengesini bozmamak için yılda en fazla bir iki kez yıkanmalıdır.
Kökeni
Wurtemberg, Thurginia ve Bavaria’dan uzun tüylü, kısa tüylü ve tel tüylü yöresel çoban köpeklerini toplayan Max von Stephanitz ve diğer üreticiler eğitilebilirliği yüksek, itaatkar ve güzel Alman çoban köpeğini yarattılar. Nisan 1899’da Max von Stephanitz, Horan adındaki bir köpeği ilk Alman çoban köpeği olarak kayıt etti. 1915’e kadar hem uzun tüylü hem de tel tüylü tipi yarışmalara sokuluyordu. Bu gün çoğu ülkede sadece kısa tüylü olanları yarışma amaçlı sergilenmektedir.
Boyut ve Ağırlık
Irk boyutu Dev
Yükseklik Erkekde: 60 – 65 cm
Yükseklik Dişide: 55 – 60 cm
Kilo Erkekde: 35 – 40 Kg
Kilo Dişide: 35 – 40 Kg
Tüy Özellikleri
Tüy Uzunluğu: Orta uzunlukta
Tüy Yapısı: Çift tabakalı, Düz, Sert, Tel tel, Yünlü.
Fırçalanma İhtiyacı: Her gün fırçalamak gerekir
Traş ve Banyo: Traş ihtiyacı yoktur. Yılda 1 – 2 kere yıkanmalıdır.
Tüy Dökümü: Çok tüy döker
Taşıdığı Renkler: Pas rengi, Kahverengi, Siyah kombinasyonu, Siyah.
Irk Özellikleri
Kişilik: Dominant, Uysal, Cesur, Dikkatli, Zeki, İtaatkar, Yalnız kalmayı sevmez.
Kötü Huyları: Bazıları çekingen ve huysuzdur. Bu karakterde olanlar da korku nedenli ısırmaya eğilimi vardır.
Yetenekli Olduğu Görevler: Arama, Asker, Bekçi, Çoban, Kurtarma, Polis.
Yaşadığı iklim: Soğuk İklim
En uygun yaşam alanı: Bahçeli Ev
Yatkın Olduğu Hastalıklar: Kalça displazisi, Kan rahatsızlıkları, Sindirim problemleri, Epilepsi, Kronik egzema, Keratitis, Cücelik, Pire allerjisi.
Yaşam Süresi: 13 Yıl
Diğer Özellikleri
Irk grubu: Çoban
Diğer İsimleri: Deutscher Shaferhund, Alsatian
Bağlı Olduğu klüp: AKC, ANKC, CKC, FCI (Group 1), KC (GB), UKC
Kökeni: Almanya
Etiketler:
Alman Çoban Köpeği, Alman Kurdu, German Shepherd, German Shepherd Eğitimi, German Shepherd Özellikleri, Alman Çoban Köpeği Özellikleri, Alman Kurdu Özellikleri, Alman Çoban Köpeği Resimleri, Alman Kurdu Resimleri, Alman Kurdu Çiftliği, Alman Çoban Köpeği Çiftliği, German Shepherd Çiftliği, Alman Çoban Köpeği Yavruları, Alman Kurdu Yavruları, German Shepherd Yavruları, German Shepherd Resimleri, K9 Resimleri, K9 Özellikleri, K9 Çiftliği, K9 Yavruları, K9 Alman Kurdu, K9 Alman Çoban Köpeği, K9 German Shepherd, satılık köpek cinsleri, satılık köpek ilanları
Greendog Kennels K9 Club Köpek Eğitim ve Bakım Merkezi